Πως θα αυξήσετε την απορρόφηση σιδήρου του οργανισμού επιλέγοντας έξυπνους διατροφικούς συνδυασμούς

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για το σώμα μας μιας και μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς ενώ σχετίζεται με σημαντικές βιοχημικές διαδικασίες, με στόχο την παραγωγή ενέργειας.

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην έλλειψη σιδήρου με τον γυναικείο πληθυσμό από 13 ετών και πάνω να χρειάζονται 13 mg/ ημερησίως ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες χρειάζονται 5 έως 10 mg παραπάνω. Αγόρια από 13 ετών, γυναίκες μη αναπαραγωγικής ηλικίας και άνδρες χρειάζονται 9 mg/ ημερησίως ενώ τα παιδιά έως 12 ετών χρειάζονται 8 mg.

Διαχωρισμός πηγών σιδήρου:

Η ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου εξαρτάται από την ίδια τη μορφή του σιδήρου Μιλάμε ουσιαστικά για δύο ξεχωριστές κατηγορίες: σίδηρος ζωικής ή φυτικής προέλευσης.

Ο αιμικός σίδηρος (σίδηρος ζωικής προέλευσης) απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό και βρίσκεται σε τροφές όπως τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Κατά μέσο όρο, ο οργανισμός απορροφά το 15-35% του συνολικού αιμικού σιδήρου.

Ο μη αιμικός σίδηρος (σίδηρος κυρίως φυτικής προέλευσης) δεν απορροφάται τόσο εύκολα και βρίσκεται στα δημητριακά, τα όσπρια, το σπανάκι ενώ ποσότητες μη αιμικού σιδήρου υπάρχουν και σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως τα αυγά και το γάλα.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο: Συκώτι, κακάο σκόνη, φακές, αρακάς, όσπρια, σοκολάτα, κατσικίσιο κρέας, γαρίδες, σταφίδες,  αυγό, γαλοπούλα, σπανάκι, ψάρι, κρέας μοσχαρίσιο.

Συνδυασμοί τροφών για σίδηρο στο φουλ

Τόσο οι ζωικές, όσο και οι φυτικές τροφές περιέχουν σίδηρο λειτουργούν καλύτερα στην απορρόφηση σιδήρου όταν συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.

Τέτοιες είναι:

Τα εσπεριδοειδή: πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ
Τα λαχανικά: Μία από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C είναι η κόκκινη πιπεριά, οι τομάτες, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και οι πατάτες.
Άλλα φρούτα: Οι φρέσκιες φράουλες, το ακτινίδιο και το πεπόνι είναι μόνο μερικά φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C.

Επιπρόσθετα και το λευκό κρασί με το μηλικό οξύ που περιέχει αυξάνει επίσης την απορρόφηση του σιδήρου.
Θυμήσου πως πρέπει να καταναλώνει το σίδηρο ούσα νηστική κι όχι σε συνδυασμό με άλλο ρόφημα όπως το γάλα ή ο καφές αλλά με ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού.

Ιδέες μαγειρικής

Λεμονάτα όσπρια
Σαλάτα εσπεριδοειδών
Φακόρυζο
Γάλα αμυγδάλου με ξηρούς καρπούς και κομμάτια μαύρης σοκολάτα

Προσοχή: Υπάρχουν τροφές που μειώνουν την απορρόφηση σιδήρου.

Τέτοιες είναι τα γαλακτοκομικά και τα υπόλοιπα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο, ο καφές και το τσάι που περιέχουν τανίνες αλλά και οι φυτικές ίνες καθώς και αυτές με τη σειρά τους μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Για την έλλειψη σιδήρου, πέραν της διατροφικής βοήθειας που θα προσφέρεις στον οργανισμό σου, μπορείς να καταναλώσεις και συμπληρώματα σε διάφορες μορφές (πόσιμο, ταμπλέτες, χάπια, αναβράζοντα δισκία). Φρόντισε να συνοδεύεις την κατανάλωση των συμπληρωμάτων κατά της έλλειψης του σιδήρου, με ένα ποτήρι χυμού φρούτων για να αυξήσεις ακόμα περισσότερο την απορρόφηση σιδήρου.

Πηγή: wecare.gr

Κάνε τώρα το καλύτερο δώρο σε εσένα και την οικογένειά σου. Μόνο με 50€ / το χρόνο μπορείς να αποκτήσεις κι εσύ την υπηρεσία υγείας που ξεχωρίζει

Ενημερώσου εδώ.