Ο ξηρός καρπός που έρευνα δείχνει ότι κάνει καλό στο έντερο και μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα

Οι ξηροί καρποί είναι ένα πολύ ωφέλιμο σνακ εάν προσέχουμε τη διατροφή μας. Για παράδειγμα, τα φιστίκια είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνη και τα πεκάν συμβάλουν τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εξυμνεί τα καρύδια τα οποία περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά και μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Τώρα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ένας ακόμη αγαπημένος ξηρός καρπός αποδεικνύεται ωφέλιμος για την υγεία του εντέρου και ότι μπορεί να μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα. 

Πώς μπορεί να ωφελούν τα αμύγδαλα το έντερο

Κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition (και χορηγήθηκε από τον φορέα Almond Board της Καλιφόρνια, να το πούμε κι αυτό) βρήκε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων αύξησε το βουτυρικό -ένα είδος υποπροϊόντος του μικροβιώματος που έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Αυτό το “καλό” βακτήριο συμβάλει στη διάσπαση των διατροφικών φυτικών ινών στο παχύ έντερο και αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του εντέρου. 

Πώς ένα υγιές μικροβίωμα εντέρου θα μπορούσε να προσθέσει χρόνια στη ζωή μας

Ο σχεδιασμός της μελέτης είχε ως εξής: Ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου συγκέντρωσαν 87 υγιείς ενήλικες για μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή. Για τέσσερις εβδομάδες,  μία ομάδα έτρωγε 55 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα, μία άλλη 55 γρ. τριμμένα αμύγδαλα και η ομάδα ελέγχου ένα μάφιν στη θέση του συνηθισμένου τους σνακ. Στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων, οι ερευνητές ανέλυσαν τη σύνθεση και την ποικιλία του εντερικού μικροβιώματος των συμμετεχόντων, καθώς και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία του εντέρου και την πέψη. 

Ως αποτέλεσμα, παρότι τα αμύγδαλα είχαν περιορισμένη επίδραση στη σύσταση του μικροβιώματος, στους συμμετέχοντες που έτρωγαν τον συγκεκριμένο ξηρό καρπό μετρήθηκε μια σημαντική αύξηση στο επίπεδο βουτυρικού στο έντερο. 
“Πιστεύουμε ότι μέρος της διαδικασίας με την οποία το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία είναι μέσω της παραγωγής λιπαρών οξέων βραχέος αλύσου, όπως το βουτυρικό”, σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Kevin Whelan, PhD, RD, Καθηγητής Διαιτολογίας στο King’s College. “Τα μόρια αυτά δρουν ως πηγή ενέργειας για τα κύτταρα στο έντερο, ρυθμίζουν την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών και συμβάλουν στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος”.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση στην κατανάλωση φυτικών ινών στους συμμετέχοντες δεν προκάλεσε δυσάρεστα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι φυτικές ίνες είναι μια σημαντική συνήθεια για την υγεία του εντέρου καθώς θρέφουν τα καλά βακτήρια.

Γιατί ένα υγιές έντερο είναι σημαντικό για τη συνολική μας υγεία;

Μαζί με τη μείωση της φλεγμονής, ένα υγιές έντερο έχει φανεί ότι συμβάλει στην πρόληψη λοιμώξεων, βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, μειώνει τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα (ανάμεσά τους άνοια) ενώ συμβάλει ακόμη και στη μακροζωία. Το βουτυρικό από την πλευρά του έχει συσχετιστεί με άλλα οφέλη για την υγεία, όπως καλύτερο ύπνο, μείωση της φλεγμονής, πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου.

Αναδημοσίευση από: capital.gr

Η προστασία του εντέρου με την κατάλληλη διατροφή.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 808 άτομα τα οποία υποβλήθηκαν σε έλεγχο ή κολονοσκόπηση, να συμπληρώσουν διατροφικά ερωτηματολόγια. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν 40-80 ετών, χωρίς υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Κάνε τώρα το καλύτερο δώρο σε εσένα και την οικογένειά σου. Μόνο με 50€ / το χρόνο μπορείς να αποκτήσεις κι εσύ την υπηρεσία υγείας που ξεχωρίζει

Ενημερώσου εδώ.