Το know how του πικ νικ

Πως πρέπει να το οργανώσουμε για να το απολαύσουμε πλήρως

Το πικ νικ είναι μια δραστηριότητα που μπορούμε να κάνουμε σχεδόν όλο το χρόνο. Η άνοιξη όμως θεωρείται η καλύτερη εποχή, κυρίως γιατί η φύση είναι καταπράσινη και λουλουδιασμένη και η θερμοκρασία η ιδανική. Μπορείτε να κάνετε ότι τύπου πικ νικ σας αρέσει, σημασία έχει να το έχετε οργανώσει σωστά ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως στις ερημιές.

Όπως σε κάθε έξοδο έτσι και εδώ το πιο βασικό πράγμα είναι η παρέα και ακολουθεί φυσικά το φαγητό. Παρακάτω θα βρείτε και άλλες οδηγίες για το πώς να διοργανώσετε το καλύτερο πικνίκ.

Καταρχάς πρέπει να σκεφτείτε με ποιους θα κάνετε πικ νικ. Με τους φίλους; Με την οικογένεια; δηλαδή παιδιά, παππούδες και γιαγιάδες ή κάτι πιο τετ α τετ με το έτερον ήμισυ; Αυτή είναι η βάση σας, να αποφασίσετε με ποιους θα πάτε. Αφού επιλέξετε την σύνθεση, το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσετε τι είδους θα είναι. Χαλαρό με άραγμα στο γρασίδι, μπύρες και πατατάκια ή στιλάτο με γυάλινα ποτήρια, κρασί και γκουρμέ σνακ; Επίσης, η ώρα και η εποχή είναι δυο ακόμα θέματα που πρέπει να εξετάσετε. Άλλη οργάνωση θα χρειαστείτε για το μεσημέρι του καλοκαιριού και άλλο για ένα ανοιξιάτικο βράδυ.

frontis…Υγεία με αξιοπρέπεια!

Το που θα γίνει το πικ νικ, είναι επίσης σημαντικό. Αν πάτε με την οικογένεια, χρειάζεστε άπλα και εύκολη πρόσβαση. Αν πάτε με φίλους μπορείτε να βάλετε στη λίστα με τις επιλογές σας και κάπως πιο δυσπρόσιτες περιοχές ή πιο μακρινές. Αν τώρα είστε ζευγάρι, κατά πάσα πιθανότητα θα θέλετε να πάτε κάπου που δύσκολα θα στρατοπεδεύσει δίπλα σας μια οικογένεια με πέντε παιδιά. Επίσης έχετε στο νου σας πως το πικ νικ στην παραλία θέλει διαφορετικό σχεδιασμό από ότι αυτό στο δάσος. Στην πρώτη, θα χρειαστείτε ένα πτυσσόμενο τραπέζι που θα εξασφαλίζει ότι το φαγητό σας δεν θα γεμίσει άμμο. Εάν πάτε μέρα, καλό θα είναι να έχετε μαζί σας μια ομπρέλα για σκιά ενώ η παραλία ενδείκνυται και για μπάρμπεκιου. Από την άλλη στο δάσος θα έχετε φυσική σκιά ενώ δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για θέματα όπως η άμμος, ωστόσο δεν μπορείτε να ψήσετε.

Αφού λοιπόν έχετε αποφασίσει την παρέα, το είδος του πικ νικ, την ώρα και το μέρος σειρά έχει το γεύμα. Το θέμα είναι να απολαύσετε την εξόρμηση, οπότε σχεδιάστε ένα εύκολο μενού, όχι πολύ βαρύ και που μπορεί να μεταφερθεί με ασφάλεια, οι σούπες για παράδειγμα δεν είναι μια καθόλου καλή επιλογή. Επίσης, επιλέξτε φαγητά που μπορείτε εύκολα να φάτε με τα χέρια σας για να μην χρειαστεί να κουβαλάτε μαζί σας μαχαιροπίρουνα εκτός και εάν θέλετε να κάνετε ένα πολύ στιλάτο πικ νικ. Σάντουιτς, κεφτεδάκια, πίτες, τηγανιτό κοτόπουλο, πίτσα, διάφορα τυριά και αλλαντικά, παξιμάδια, ωμά λαχανικά και ένα – δυο ντιπ είναι τα πιο κατάλληλα.

Θα χρειαστείτε σίγουρα κάτι για να στρώσετε εκεί που θα καθίσετε ένα τραπεζομάντηλο, μια κουβερτούλα, ίσως στην παραλία να χρειαστείτε κάτι που από την κάτω πλευρά να είναι αδιάβροχο ώστε σε περίπτωση που η άμμος έχει πολύ υγρασία αυτή να μην περάσει στην πάνω πλευρά. Ένα ψυγειάκι όχι μόνο για τα ποτά και για τα αναψυκτικά αλλά και για τα τρόφιμα είναι στα απαραίτητα. Έχετε στο νου σας πως τα παγάκια λιώνουν πιο δύσκολα από τα μεγάλα κομμάτια πάγου. Αν δεν μπορείτε να βρείτε τέτοιου είδους πάγο, γεμίστε χάρτινα κουτιά γάλακτος με νερό και βάλτε τα στην κατάψυξη. Επίσης βάλτε στην κατάψυξη για λίγες ώρες, πριν το πικ νίκ, μικρά μπουκαλάκια με νερό ή τον χυμό που θέλετε, και θα παραμείνουν δροσερά και θα λειτουργούν ως ψυκτικά μέσα. Για να προστατέψετε το ψυγείο σας από τις ακτίνες του ήλιου, τοποθετήστε το στη σκιά αμέσως μόλις φτάσετε στο σημείο που θα απλώσετε το τραπεζομάντηλο σας. Επιλέξτε ποτήρια και πιάτα μιας χρήσης, είναι πιο ελαφριά εννοείται, δεν θα έχετε να πλύνετε στον γυρισμό ενώ δεν σπάνε κατά τη μεταφορά. Σκεφτείτε εάν εκεί που θα πάτε θα έχει ζωύφια ή έντομα όπως κουνούπια και εξοπλιστείτε αναλόγως. Ένα αντηλιακό ίσως είναι καλό να το έχετε μαζί σας κατά τους θερινούς μήνες ή ακόμα και την άνοιξη.

Φτιάξτε λίστα

Για να μην πελαγώσετε με όλα όσα έχετε να οργανώσετε, φτιάξτε μια λίστα με το τι πρέπει να κάνετε. Από τα ψώνια για το μενού, το πότε πρέπει να μαγειρέψετε τι μέχρι και τι πρέπει να πάρετε μαζί σας π.χ. τιρμπουσόν, χαρτοπετσέτες, υγρά μαντηλάκια κ.α. ώστε να οργανώσετε το χρόνο σας καλύτερα και να μην νιώσετε ότι είναι περισσότερο μπελάς παρά απόλαυση. Αν ο καθένας αναλάβει να φέρει από κάτι, καλό είναι να κάνετε άλλη μια λίστα με το τι θα φέρει ποιος και να επιβεβαιώσετε την προηγούμενη ημέρα ότι όλα είναι εντάξει.

Υπάρχουν και κάποια πράγματα που πρέπει να αποφύγετε σε ένα πικνίκ όπως όλα τα φαγητά που δεν αντέχουν πολύ ώρα εκτός ψυγείου για παράδειγμα τα παγωτά ή το γιαούρτι, αυτά που λατρεύουν οι σφήκες όπως το μέλι ή αυτά που θρυμματίζονται εύκολα όπως το κέικ. Θυμηθείτε πως το κλασικό καλάθι για πικ νικ εάν δεν είστε δυο άτομα που απλά θα τσιμπήσουν δυο κράκερς με αβοκάντο δεν είναι καθόλου βολικό, ξέρω ότι σας χαλάω το όνειρο αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Για να μην κουβαλάτε λοιπόν τσάντες και τσαντάκια, προτιμήστε ένα καροτσάκι σαν αυτό της λαϊκής, μπορεί να μην είναι στιλάτο αλλά κάνει την καλύτερη δουλειά.

Πηγή: news247