Πως να επιλέξτε τον κλάδο που θέλετε να εργαστείτε

Career_Coach_Dream_Job1

Δεν έχετε κατασταλάξει στο επάγγελμα που θέλετε να ακολουθήσετε; Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τα δυνατά σας σημεία και τι σας αρέσει. Έτσι αυξάνετε τις πιθανότητες να βρείτε δουλειά.

Ο Sean Gannon είναι διευθυντής της Υπηρεσίας Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο κολέγιο Trinity του Δουβλίνου στην Ιρλανδία. Σας συμβουλεύει να είστε πάντα σίγουροι για το τι είδους εργασία θέλετε να βρείτε και ποια προσόντα χρειάζονται για να το πετύχετε.
Πρώτα από όλα, πρέπει να σκεφτείτε τι σας αρέσει και σε τι είσαστε καλοί. «Δώστε έμφαση στα δυνατά σας σημεία, σκεφτείτε τα προσόντα που έχετε ή θέλετε να αναπτύξετε» λέει ο MarkCoulson, σύμβουλος του γραφείου EURES του Ηνωμένου Βασιλείου, «ίσως σας αρέσει να γνωρίζετε καινούργιους ανθρώπους ή να αποκτάτε συνεχώς νέες γνώσεις και προτιμάτε να δουλέψετε σε ένα περιβάλλον εργασίας που προσφέρει τέτοιες ευκαιρίες κάθε μέρα».

οικονομικό ασφάλιστρο,αυτοκίνητο

Ένας καλός τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να σκεφτείτε τη στιγμή που μπαίνετε σε ένα βιβλιοπωλείο. Σε ποια κατηγορία βιβλίων πηγαίνετε; σχετικά με γλώσσες, ιατρική, ταξίδια, μαγειρική ή τα μαθηματικά; Σκεφτείτε ποια είναι τα χόμπι σας και τι θεωρούν οι άλλοι για σας. Προτιμάτε τα ομαδικά ή τα ατομικά αθλήματα; Είστε δημιουργικοί; Σας αρέσει να ηγείστε ή να εργάζεστε σε ομάδα;

Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα ψυχομετρικό τεστ στο διαδίκτυο ή να αναζητήσετε συμβουλές επαγγελματικού προσανατολισμού στην τοπική βιβλιοθήκη. Τα ψυχομετρικά τεστ περιλαμβάνουν ερωτήσεις για την ανάλυση της προσωπικότητάς σας και τον χαρακτήρα σας και θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε τι είδους εργασία είναι κατάλληλη για εσάς. Εξετάστε τη δυνατότητα ενημέρωσης για μια εργασία μέσω παρακολούθησής της (Workshadowing): προσεγγίστε μια εταιρεία ή έναν χώρο εργασίας, εξηγήστε ότι θέλετε να συναντηθείτε με εργαζομένους και να παρακολουθήσετε τις εργασίες ενός τμήματος για μία ημέρα, ούτως ώστε να μάθετε περισσότερα για το επάγγελμα. Έτσι, όχι μόνο η αναζήτηση θα είναι περισσότερο «ενεργή» και θα αποκτήσετε χρήσιμες επαφές, αλλά θα πάρετε επίσης μια ιδέα της φύσης της εργασίας.