Σχολείο και ιώσεις!

Με την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς ξεκινάει και ένας καινούριος γύρος ιώσεων που μεταδίδονται εύκολα μεταξύ των παιδιών.

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που ξεκινούν να χτυπούν την πόρτα μας οι διάφορες παιδικές ασθένειες. Η έντονη υγρασία του φθινοπώρου και στη συνέχεια και του χειμώνα σε συνδυασμό με τους κλειστούς χώρους των σχολικών αιθουσών, καθιστούν τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς ιδανικούς χώρους για τη μετάδοση ιώσεων.

Πιο ευάλωτα είναι τα παιδιά που πάνε για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο, αφού είναι ουσιαστικά η πρώτη τους επαφή με τόσους ιούς. Οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, δεν θα πρέπει όμως να ανησυχούν υπερβολικά αφού οι ιώσεις, όπως τονίζουν οι γιατροί, είναι περαστικές και με τη σωστή αντιμετώπιση περνούν σε λίγες ημέρες. Συνήθεις ιώσεις από τη στιγμή που ξεκινούν τα σχολεία είναι αυτή της γρίπης, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι ωτίτιδες, η βρογχίτιδα, αλλά και η γαστρεντερίτιδα.

Ο δεκάλογος κατά των ιώσεων

Μην πανικοβάλλεστε. Υπάρχουν τρόποι για να προλάβετε τις ιώσεις και τα μικρόβια που παραμονεύουν στις σχολικές τάξεις. Ο παρακάτω δεκάλογος μπορεί να σας βοηθήσει στην καλύτερη «οχύρωση» των παιδιών σας, εντός και εκτός σπιτιού.

1.Πρέπει να μάθετε τα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια τους, τόσο όταν βρίσκονται στο σχολείο όσο και όταν επιστρέφουν στο σπίτι. Οι ιοί που μεταφέρονται με την επαφή μπορούν να «σκοντάψουν» σε ένα απλό πλύσιμο χεριών.

2.Συμβουλέψτε τα παιδιά σας να μην αγγίζουν τη μύτη, τα μάτια και το στόμα τους, καθώς έτσι εμποδίζεται η είσοδος των ιών στις κοιλότητες του προσώπου.

3.Φροντίστε τη διατροφή των παιδιών σας, εμπλουτίζοντάς την με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ώστε να τονώσετε το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

frontis…Υγεία με αξιοπρέπεια!

4.Δίνετε πολλά υγρά στα παιδιά σας, ώστε ο οργανισμός τους να είναι συνεχώς ενυδατωμένος.

5.Κρατήστε τα παιδιά σας μακριά από φορείς των ιών, είτε αυτοί είναι συμμαθητές τους στο σχολείο είτε εσείς και τα αδέρφια τους στο σπίτι.

6.Μην στέλνετε τα παιδιά σας στο σχολείο αν είναι άρρωστα, προτού θεραπευτούν εντελώς.

7.Αλλάζετε το παιδί όταν έρχεται ιδρωμένο από το σχολείο και φροντίστε να αποφεύγονται οι απότομες μεταβολές θερμοκρασίας, καθώς μπορούν να γίνουν πηγή κρυολογημάτων.

8. Αερίζετε τα δωμάτια του σπιτιού και βεβαιωθείτε ότι αυτό γίνεται και στις σχολικές αίθουσες.

9.Φροντίστε τα παιδιά σας να κοιμούνται καλά και όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς ο ύπνος θωρακίζει τον οργανισμό.

10.Μην παραβλέψετε τα πρώτα συμπτώματα των ασθενειών, καθώς αν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορούν να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ακολουθήστε τον δεκάλογο αυτό και κρατήστε τις παιδικές ασθένειες μακριά και τους μικρούς μαθητές ενθουσιασμένους για το «ταξίδι» της νέας σχολικής χρονιάς.