Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ξεκινά μεταξύ ασφαλιστικών – γιατρών – κλινικών

H πρόσφατη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με την οποία ουσιαστικά καλούνται ιατροί, ασφαλιστικές και κλινικές σε νέες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό νέων πινάκων αμοιβών σηματοδοτεί την έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες Ζωής .

Τα capital controls και οι πολιτικές εξελίξεις είχαν φρενάρει τις διαπραγματεύσεις αλλά πλέον είναι σαφές ότι οδεύουμε σε νέο κύκλο αυξήσεων. Το μεγάλο θέμα που οδηγεί τις εξελίξεις είναι και η εμφάνιση ΦΠΑ (αντισταθμίζει τον παλαιό ΦΚΕ) στον κλάδο που δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στις σχέσεις ασφαλιστικών-κλινικών-γιατρών.

Η ανακοίνωση του Ι.Σ.Α επισημαίνει και κάτι άλλο ακόμη. Ότι οι γιατροί παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους αφού πλέον οι ιδιωτικές κλινικές είναι ιδιαίτερα αδύναμες να διαπραγματευθούν με τις ασφαλιστικές καθώς έχουν έλλειψη ρευστότητας λόγω του claw back και του rebate. Για πρώτη φορά στα ασφαλιστικά χρονικά , οι εταιρείες θα κληθούν σε αρκετές περιπτώσεις να διαπραγματευθούν απευθείας με γιατρούς και όχι με κλινικές.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες με την σειρά τους θα απορροφήσουν τις επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ αλλά θα αντισταθμίσουν τις απώλειες με αλλαγές στους πίνακες αμοιβών. Γενικότερα σε μία κατάσταση ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας , είτε θα κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω στις απαιτήσεις τους , είτε θα υποστούν όλοι μεγάλες ζημιές. Αυτό φαίνεται ότι ο ασφαλιστικός κλάδος το έχει καταλάβει και όσες ανατιμήσεις ασφαλίστρων γίνουν μέσα στο υπόλοιπο 2015 δεν θα ξεπερνούν το 5% στα ασφάλιστρα υγείας.

Άλλωστε ο ανταγωνισμός στον κλάδο έχει αυξηθεί ιδιαίτερα με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυνατότητες «τιμολογιακών ακροβασιών». Όπως άλλωστε μας είχε δηλώσει γνωστό στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς και γνώστης του κλάδου υγείας, οι διαφορές στα συμβόλαια δεν είναι πλέον στις τιμές ούτε στις παροχές αλλά κυρίως σε δευτερεύουσες καλύψεις και υπηρεσίες που πολλές φορές κάνουν την διαφορά. Η έμφαση λοιπόν θα πρέπει να δοθεί στην ποιότητα των υπηρεσιών και όχι στην ποσότητα. Σε ότι αφορά τους καταναλωτές -ασφαλισμένους απομένει να δούμε εάν η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο υγείας θα συνεχιστεί με τους ίδιους

ανοδικούς ρυθμούς (20%) που είχαν τα τελευταία δύο χρόνια ή θα υπάρξει κάποια οπισθοχώρηση. Η ζήτηση για τα ασφαλιστικά προϊόντα υγείας είναι μεγάλη αλλά τα διαθέσιμα χρήματα προς ασφάλιση μειώνονται.

Πηγή insuranceworld.gr

Κάνε τώρα το καλύτερο δώρο σε εσένα και την οικογένειά σου. Μόνο με 50€ / το χρόνο μπορείς να αποκτήσεις κι εσύ την υπηρεσία υγείας που ξεχωρίζει

Ενημερώσου εδώ.