Ξέρεις το μυστικό για να έχεις σωστά ρυθμισμένους καθρέπτες;

Δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που δεν ξέρουν πως πρέπει να ρυθμίζουν σωστά τους εξωτερικούς καθρέπτες και έτσι χάνουν έναν πολύ καλό σύμμαχο στην αντιμετώπιση των ατυχημάτων.

Όπλο οι σωστά ρυθμισμένοι πλαϊνοί καθρέπτες

Πολλά από τα καινούρια αυτοκίνητα που προσφέρονται αυτή την στιγμή στην αγορά παραδίδονται στον πελάτη εξοπλισμένα με μια σειρά από συστήματα που βοηθούν τον οδηγό να κινείται με ασφάλεια είτε μέσα στην πόλη, στους επαρχιακούς δρόμους ή στον αυτοκινητόδρομο. Μερικά από αυτά είναι οι αισθητήρες μπροστά, πίσω αλλά και δίπλα από το αυτοκίνητο, η κάμερα οπισθοπορείας, το σύστημα ανίχνευσης εμποδίων σε τυφλά σημεία και πολλά άλλα.

Υπάρχει όμως και κάτι που προσφέρεται στάνταρ σε όλα αυτοκίνητα και βοηθάει κάθε οδηγό τρομερά στο να κινείται με ασφάλεια, ιδιαίτερα αν αυτό ξέρει να τους χρησιμοποιεί σωστά. Είναι οι παραδοσιακοί καθρέπτες που βρίσκονται στις δύο πλευρές του οχήματος και επιτρέπουν στον οδηγό να δει με μια κίνηση του ματιού τι συμβαίνει πίσω του.

Η νέα φιλοσοφία για την ρύθμιση των καθρεπτών

Για να ρυθμιστούν σωστά οι πλαϊνοί καθρέπτες ενός αυτοκινήτου, πρέπει αρχικά να σημειωθεί πως ο εσωτερικός κεντρικός καθρέπτης δείχνει ό,τι συμβαίνει ακριβώς πίσω από το όχημα. Λαμβάνοντας αυτό ως βάση, στόχος είναι οι εξωτερικοί καθρέπτες να δείχνουν στον οδηγό ό,τι συμβαίνει πίσω και πλάι στο αυτοκίνητο που αυτός οδηγεί. Έχοντας λοιπόν λάβει την σωστή θέση οδήγησης, ο οδηγός πρέπει να ανοίξει τους εξωτερικούς καθρέπτες όσο το δυνατόν περισσότερο από το εσωτερικό προς το εξωτερικό, ώστε να μην βλέπει σε αυτούς τίποτα από το αμάξωμα του δικού του αυτοκινήτου για να δοθεί μεγαλύτερη οπτική κάλυψη στα πλευρικά περιθώρια. Αυτή είναι ουσιαστικά η νέα και πιο αποτελεσματική (σύμφωνα με έρευνες) θεωρία για την σωστή χρήση των καθρεπτών που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που προτεινόταν παλιότερα, δηλαδή οι καθρέπτες να δείχνουν στις εσωτερικές γωνίες τους το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο βρίσκεται ο οδηγός, ώστε να υπάρχει πάντα ένα σημείο αναφοράς.

Πώς να ρυθμίσεις σωστά τους καθρέπτες

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να ρυθμίσετε σωστά τους πλαϊνούς καθρέπτες: 

1. Ρυθμίστε τον εσωτερικό καθρέφτη όπως θα κάνατε κανονικά
2. Γείρετε το κεφάλι σας προς τα αριστερά μέχρι να ακουμπήσει στο παράθυρο του οδηγού. Από αυτή τη θέση, ρυθμίστε τον αριστερό εξωτερικό καθρέφτη έτσι ώστε να μπορείτε να βλέπετε την πίσω γωνία του αυτοκινήτου σας
3. Γείρετε με την ίδια κλίση προς την άλλη πλευρά και ρυθμίστε τον δεξί καθρέφτη κατά τον ίδιο τρόπο

Για να καταλάβετε ότι έχετε ρυθμίσει σωστά τους εξωτερικούς καθρέπτες, θα πρέπει ένα όχημα που βρίσκεται ακριβώς από πίσω σας (και το βλέπετε στον εσωτερικό καθρέπτη), μόλις φύγει από πίσω σας, θα πρέπει να εμφανίζεται αμέσως στον πλαινό καθρέπτη του αυτοκινήτου. Με αυτόν τον τρόπο, οι εξωτερικοί καθρέπτες καλύπτουν τα περισσότερα τυφλά σημεία.

Πηγή: autotriti