Ασφάλιστρα αυτοκινήτου: Από τι επηρεάζονται και γιατί αυξάνονται

Η τελευταία διετία έφερε σημαντικές εξελίξεις στην καθημερινή ζωή, οι οποίες έχουν τον αντίκτυπό τους και στην τσέπη μας. Η πανδημία COVID-19 και τα διαδοχικά lockdown γέννησαν αλλαγές σε πολλές πτυχές της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για πολλούς από εμάς. Από μήνες εργασίας από το σπίτι, μειωμένης εμπορικής δραστηριότητας στα καταστήματα, κλειστής εστίασης και αποφυγής ταξιδιών, η ζωή επανέρχεται σιγά σιγά στους πρότερους ρυθμούς της.

Όμως καθώς η οικονομία άνοιξε ξανά μετά τα lockdown, δεν έχουν επανέλθει όλα όπως ήταν πριν. Μια σημαντική αλλαγή είναι η ακρίβεια. Μάλιστα, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, η ακρίβεια (60,7%) είναι δεύτερη σε σημασία ανησυχία των πολιτών μετά την πανδημία (77,6%).

Από βασικά καταναλωτικά αγαθά έως την ενέργεια και τις μεταφορές, ο πληθωρισμός ανεβάζει τις τιμές και ωθεί τα νοικοκυριά να αναπροσαρμόσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και να αναζητήσουν καλύτερες τιμές. Ακόμα και σε κάποιες υπηρεσίες που είναι απαραίτητες, το καλό είναι ότι υπάρχουν λύσεις για συμφέρουσες τιμές και εκπτώσεις. Μία από αυτές τις υπηρεσίες είναι και η ασφάλεια αυτοκινήτου, που είναι απαραίτητη για όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Η ιδιαιτερότητα των ασφαλειών αυτοκινήτων είναι ότι τα ασφάλιστρα δεν είναι σταθερά, αλλά κυμαίνονται με βάση κάποιους παράγοντες. Ας δούμε αναλυτικά τι σημαίνει αυτό.

Πότε αυξάνονται τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου;
Τα ασφάλιστρα για ασφάλειες αυτοκινήτων έχουν άμεση σχέση με το πλήθος και τη σοβαρότητα των τροχαίων ατυχημάτων, και κατ’ επέκταση με την κατανάλωση καυσίμων και την κίνηση στους δρόμους. Ουσιαστικά, αν υπάρχουν περισσότερα οχήματα στον δρόμο, τότε είναι λογικό να αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμων και οι πιθανότητες για τροχαία ατυχήματα.

Έτσι συμβαίνει και το αντίθετο, όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και πιο πρόσφατα κατά τη διάρκεια των lockdown. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, λόγω της σημαντικής μείωσης στην κατανάλωση καυσίμων και στις νέες ταξινομήσεις, παρατηρήθηκε μια μεγάλη μείωση στα τροχαία, ύψους 40%. Αυτό είχε ως φυσικό αποτέλεσμα και τη μείωση των ασφαλίστρων.

Ενώ αναμενόταν μια αύξηση των ασφαλίστρων με την έξοδο από την κρίση και την αύξηση στις αγορές νέων αυτοκινήτων, αυτή ανακόπηκε με την πανδημία COVID-19 και τις οικονομικές της συνέπειες. Η κίνηση και η κατανάλωση καυσίμων μειώθηκαν ξανά, καθώς η τηλεργασία και τα κλειστά καταστήματα περιόρισαν τις μετακινήσεις.

Τώρα όμως παρατηρείται ξανά αύξηση στις μετακινήσεις και μεγάλη αύξηση στα τροχαία ατυχήματα. Ενδεικτικά, για τον περασμένο Αύγουστο παρατηρήθηκε αύξηση κατά 17,3% στα τροχαία ατυχήματα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 (στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής). Μάλιστα σχεδόν τα μισά (43,5%) τροχαία ατυχήματα συνέβησαν στην Αττική, με αύξηση 14% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020.

Οι επιπτώσεις από το αυξημένο κόστος επισκευών
Ένας ακόμα παράγοντας που επιβαρύνει τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων είναι και το κόστος επισκευών. Τα αυξημένα κόστη επισκευών οδηγούν σε αύξηση των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες και επακόλουθα, στην αύξηση των ασφαλίστρων. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στις τιμές των ανταλλακτικών των αυτοκινήτων, με τις τιμές να σημειώνουν 6% άνοδο σε σχέση με το 2020 και 44% άνοδο σε σχέση με το 2013.

Ο λόγος για αυτή την αύξηση είναι η έλλειψη ανταγωνισμού, καθώς η αγορά των ανταλλακτικών αυτοκινήτων αποτελείται από λίγους μεγάλους προμηθευτές. Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές είναι ότι οι τεχνολογίες των οχημάτων έχουν γίνει πιο περίπλοκες και τα υλικά που χρειάζονται πιο ακριβά. Ενδεικτικά, οι τιμές για θύρες πορτ-μπαγκάζ έχουν αυξηθεί κατά 60%, ενώ ακόμα περισσότερο έχουν αυξηθεί οι τιμές για φωτιστικά σώματα (67%).

Επιπλέον, η πανδημία είχε επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και στον τομέα της βιομηχανίας, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μην έχουν βγει αλώβητες από αυτό. Υπάρχει έλλειψη πολλών πρώτων υλών, όπως για παράδειγμα σε ημιαγωγούς, καλωδιώσεις, πλαστικά, γυαλί, και ελαστικά. Από τη μία υπήρξε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση κάποιων προϊόντων λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με την αδυναμία της εφοδιαστικής αλυσίδας να προσαρμοστεί. Από την άλλη, η πανδημία επηρέασε τις παραγωγικές μονάδες των μεγάλων βιομηχανιών, που χρειάστηκε να διακόψουν ή να μειώσουν την παραγωγή τους όσο αυξάνονταν τα κρούσματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Πηγή: insurancedaily