Η μεγάλη σημασία των οικογενειακών γευμάτων

Γιατί αξίζει να αφιερώνετε λίγο από τον χρόνο σας σε οικογενειακά γεύματα με τους αγαπημένους σας; Η απάντηση σε όσα ακολουθούν.

Πόσο συχνά κάθεστε γύρω από το τραπέζι μαζί με τους δικούς σας ανθρώπους, για να απολαύσετε ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό; Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, οι πολλές ώρες εργασίας (ακόμα και στο σπίτι), οι εξωσχολικές δραστηριότητες καθιστούν πολύ πιο εύκολο το να τρώμε… στο πόδι, παρά το να αφιερώσουμε έστω και μισή ώρα σε ένα οικογενειακό γεύμα.

Αν και μερικοί θεωρούν τα γεύματα αυτά μια ακόμα αγγαρεία, ολοένα και περισσότερες οικογένειες συνειδητοποιούν ότι τα οφέλη του να μοιράζονται χρόνο με τους αγαπημένους τους γύρω από το τραπέζι δεν μετρώνται… σε θερμίδες. Συχνά ο χρόνος αυτός είναι η μόνη στιγμή μέσα στη μέρα που όλα τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται στο ίδιο μέρος.

Οικογενειακά γεύματα και διατροφικές συνήθειες

Μελέτες δείχνουν ότι τα οικογενειακά γεύματα βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του βάρους. Μάλιστα, τρία ή περισσότερα γεύματα την εβδομάδα φαίνεται να οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων, καθώς και των πιθανοτήτων τα μέλη της οικογένειας να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα ή να παρουσιάσουν διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά. Από την άλλη, η συνήθεια αυτή αυξάνει τις πιθανότητες κατανάλωσης υγιεινών τροφών και συμβάλλει στην καλλιέργεια καλύτερων διατροφικών συνηθειών τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά και τους εφήβους.

Μείωσε τα ασφάλιστρα του δανείου σου !

Μαθήματα ζωής γύρω από το τραπέζι

Ο σκοπός ενός οικογενειακού γεύματος μπορεί να διαφέρει από οικογένεια σε οικογένεια. Μια οικογένεια μπορεί να θέλει να εστιάσει στους καλούς τρόπους, μια άλλη στην επικοινωνία μεταξύ των μελών της, στην καλλιέργεια της ενεργιτικής ακρόασης. Το γεύμα αυτό είναι και ιδανική στιγμή να χτίσετε την αυτοεκτίμηση των παιδιών σας, αφού ακούγοντας όσα έχουν να πουν δείχνετε σεβασμό σε αυτό που είναι και αυτό που κάνουν.

Επίσης, η ώρα του οικογενειακού γεύματος είναι μια περίοδος ανάπαυσης από τη φασαρία της καθημερινότητας. Είναι μια ευκαιρία να μιλήσετε για την ημέρα που πέρασε, αλλά και για την ημέρα που έρχεται.

Είναι, ακόμα, μια ευκαιρία για μαθήματα γύρω από την συνεργασία και τον καταμερισμό εργασιών. Δεν χρειάζεται όλα να περνούν από τα χέρια της μητέρας ή του πατέρα. Μοιράστε τις δουλειές που χρειάζεται να γίνουν για την προετοιμασία του φαγητού, το σερβίρισμα και το πλύσιμο των πιάτων.

Μέσα από το οικογενειακό τραπέζι μπορεί να βελτιωθούν οι σχέσεις γονέα-παιδιού και τα παιδιά να αποκτήσουν μια αίσθηση σταθερότητας. Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που τρώνε τακτικά με τις οικογένειές τους παρουσιάζουν λιγότερα συμπεριφορικά προβλήματα και οι έφηβοι τείνουν να είναι περισσότερο χαρούμενοι και να μην υιοθετούν εύκολα επικίνδυνες συμπεριφορές.

Τα γεύματα είναι, επίσης, ο τόπος και ο χρόνος για να μεταλαμπαδεύσετε οικογενειακές και πολιτιστικές αξίες ή να καλλιεργήσετε τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

«Ένας από τους πιο απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους για να είναι οι γονείς μέρος της ζωής των εφήβων, αποτελούν τα συχνά οικογενειακά γεύματα», είχε πει ο Joseph Califano Jr., πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Εθισμού και Κατάχρησης Ουσιών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Πηγή: ow.gr