Αυτές είναι οι παραλίες που κρίθηκαν κατάλληλες & ακατάλληλες από το ΠΑΚΟΕ

Συνολικά 163 παραλίες του Nομού Αττικής και των γύρω περιοχών μπήκαν εφέτος στο μικροσκόπιο του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο τα νερά στα οποία επιλέγουμε να κολυμπήσουμε είναι καθαρά, λιγότερο καθαρά ή ακόμη και απολύτως ακατάλληλα, καθώς έχουν μικροβιακό φορτίο εκτός των επιτρεπόμενων ορίων.

 

Οι μετρήσεις διενεργήθηκαν από τις 16 έως και τις 24 Μαΐου, και οι τιμές που εμφανίζονται δίπλα σε κάθε περιοχή είναι το αποτέλεσμα τριπλής δειγματοληψίας από κάθε σημείο. Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών προχώρησε και το 2017, για 38η χρονιά, στην πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών και αναλύσεων στα μικροβιολογικά εργαστήρια που διαθέτει.

Οι μετρήσεις διενεργήθηκαν από τις 16 έως και τις 24 Μαΐου, και οι τιμές που εμφανίζονται δίπλα σε κάθε περιοχή είναι το αποτέλεσμα τριπλής δειγματοληψίας από κάθε σημείο, έτσι ώστε να περιοριστεί δραματικά -σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ- ο παράγοντας της «τυχαιότητας», κάτι το οποίο συμβάλλει στην αξιοπιστία αλλά και στην ακρίβεια του αποτελέσματος. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΚΟΕ διαθέτει ιδιόκτητα πιστοποιημένα εργαστήρια. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων δημοσιεύονται σε ειδικό ένθετο της εφημερίδας του Κέντρου «ΟΙΚΟνομια» και θα προσκομισθούν αυτή την εβδομάδα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου,

Τα αποτελέσματα

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 163 σημεία που ελέγχθηκαν 98 θάλασσες κρίθηκαν κατάλληλες (60,12%) (σε διάφορες διαβαθμίσεις), ενώ 65 (39,87%) ήταν αυτές στις οποίες δεν θα έπρεπε ούτε καν να πλησιάζουμε.

Σύνολο σημείων δειγματοληψίας: 163

Κατάλληλες παραλίες: 98 (60,12%)

Ακατάλληλες παραλίες: 65 (39,87%)

Στον παρακάτω πίνακα που αφορά στις ακτές της Ανατολικής Αττικής και του Ευβοϊκού, δεν φαίνεται απλώς η καταλληλότητα ή μη της κάθε ακτής, αλλά και ο βαθμός της όποιας καθαρότητας, καθώς παρατίθενται αναλυτικά και οι τιμές για τα κολοβακτηρίδια και τον εντερόκοκκο ανά όγκο νερού.

Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων το ΠΑΚΟΕ κάνει την κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τις Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α).

Στην Ανατολική Αττική από τον Σχοινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 43,75% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 32 ακτών που αναλύθηκαν.

Κάνε τώρα το καλύτερο δώρο σε εσένα και την οικογένειά σου. Μόνο με 50€ / το χρόνο μπορείς να αποκτήσεις κι εσύ την υπηρεσία υγείας που ξεχωρίζει

Ενημερώσου εδώ.