5+1 λόγοι για να ασφαλίσεις το περιεχόμενο της κατοικίας σου

Η ασφάλιση κατοικίας δεν αφορά μόνο το κτίριο. Είναι εξίσου σημαντικό να προστατεύουμε και το περιεχόμενο του σπιτιού μας, είτε είμαστε ιδιοκτήτες, είτε ενοικιαστές.

Η ασφάλιση του περιεχομένου της κατοικίας σε συνδυασμό με την ασφάλιση του κτιρίου (εάν είμαστε ιδιοκτήτες) ή και από μόνη της (εάν είμαστε ενοικιαστές) είναι πραγματικά πολύτιμη καθώς, με πολύ μικρό κόστος, μας παρέχει οικονομική προστασία και εξασφαλίζει την ηρεμία μας σε περίπτωση
επιζήμιων γεγονότων ή απωλειών στα υπάρχοντα του σπιτιού μας.

Ας δούμε ορισμένους από τους λόγους που κάνουν την ασφάλιση του περιεχομένου της κατοικίας απαραίτητη:

Το σπίτι μας δεν είναι μόνο οι τοίχοι, αλλά και ό,τι υπάρχει μέσα του

Τα προσωπικά μας αντικείμενα, αυτά που κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά μας, αυτά που μοιραζόμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και συνδέονται με τις προσωπικές μας στιγμές, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του σπιτιού μας. Τα αγαθά
αυτά έχουν σημαντική οικονομική αλλά και συναισθηματική αξία. Πολλά από αυτά είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας διαβίωση. Έχουμε άραγε την πολυτέλεια να τα αφήνουμε εκτεθειμένα;

Το κόστος των οικιακών αντικειμένων είναι υψηλό

Προστασία Περιουσίας

Συμβαίνει συχνά να μην γνωρίζουμε ή να μην αποτιμούμε σωστά την αξία των προσωπικών μας αγαθών, ίσως γιατί αυτά έχουν αποκτηθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Αν επιχειρήσουμε, ωστόσο, να αθροίσουμε το κόστος έστω και των βασικών ειδών της οικοσκευής μας – έπιπλα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, χαλιά, ρούχα και άλλα αντικείμενα που διαθέτουμε – θα αντιληφθούμε ότι το ποσό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Θα πρέπει να αναλογιστούμε εάν πράγματι έχουμε την οικονομική δυνατότητα να καλύψουμε ένα τέτοιο έξοδο στην περίπτωση ενός απρόοπτου επιζήμιου γεγονότος.

Η ασφάλιση περιεχομένου μάς προστατεύει από πολλούς κινδύνους

Το περιεχόμενο της κατοικίας μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτο απέναντι στα συνηθισμένα απρόοπτα γεγονότα που μπορεί συμβούν στο σπίτι, όπως η πυρκαγιά, η διαρροή νερών από σωληνώσεις, τα – όλο και πιο συχνά – έντονα καιρικά φαινόμενα και η πλημμύρα όπως, φυσικά, και η διάρρηξη / κλοπή.

Η ασφάλισή του μας εξασφαλίζει σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και όχι μόνο. Πολλά διαθέσιμα προγράμματα ασφάλισης προσφέρουν επιπλέον προστασία όπως είναι, για παράδειγμα, η πολύ σημαντική κάλυψη των αστικών μας ευθυνών έναντι τρίτων ή και του ιδιοκτήτη του ακινήτου (πολύ χρήσιμο εάν είμαστε ενοικιαστές) για ζημιές που θα προκληθούν σε αυτούς από επιζήμια γεγονότα μέσα στην κατοικία (π.χ. πυρκαγιά).

Προσφέρουν επίσης κάλυψη επιπλέον εξόδων όπως τα έξοδα μετακόμισης σε περίπτωση καταστροφής της κατοικίας αλλά και χρήσιμες υπηρεσίες βοήθειας σε περίπτωση επειγόντων περιστατικών, όπως ηλεκτρολογικές και υδραυλικές βλάβες στην οικία μας.

Αποζημίωση σε αξία αντικατάστασης με καινούργιο

Στα περισσότερα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας ισχύει η «αποζημίωση σε αξία αντικατάστασης με καινούργιο». Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι, εάν τα ασφαλισμένα αντικείμενα του σπιτιού μας υποστούν ζημιές ή απώλειες, θα αποζημιωθούμε με το ποσό που χρειάζεται για την αντικατάσταση κάθε αντικειμένου με καινούργιο της ίδιας ή αντίστοιχης χρήσης και προδιαγραφών.

Εάν είμαστε ενοικιαστές, η ασφάλιση περιεχομένου μάς αφορά ιδιαίτερα

Η ασφάλιση του ιδιοκτήτη του σπιτιού που νοικιάζουμε καλύπτει μόνο το κτίριο. Ακόμη και σε περίπτωση κλοπής, το συμβόλαιο αυτό θα αποζημιώσει τις ζημιές που τυχόν θα προκληθούν στο κτίριο αλλά όχι ζημιές ή απώλειες στα προσωπικά μας αντικείμενα. Εφόσον λοιπόν είμαστε ενοικιαστές, καλό είναι να φροντίσουμε να έχουμε ασφαλισμένη την οικοσκευή μας

Η ασφάλιση περιεχομένου είναι πιο φθηνή απ’ ότι φανταζόμαστε

Είναι αλήθεια! Εάν κάνουμε μία έρευνα αγοράς και σωστά… μαθηματικά θα διαπιστώσουμε ότι το κόστος για την ασφάλιση του περιεχομένου της κατοικίας μας είναι εξαιρετικά χαμηλό, και σίγουρα ασύγκριτα πιο χαμηλό από το κόστος των αντικειμένων του σπιτιού μας. Ενδεικτικά ένα πρόγραμμα ασφάλισης για τα περιεχόμενα μίας «μέσης» κατοικίας, μπορεί να ξεκινά από 30€ ετησίως.

Πηγή: insurancedaily