5 Μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε φέτος το Πάσχα

Τα έθιμα στη Κέρκυρα επικρατούν όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, με την Μεγάλη Πέμπτη να γίνεται το έθιμο του γαϊτανιού και την Μεγάλη Παρασκευή τελείται ο επιτάφιος με συνοδεία φιλαρμονικής και χορωδίας. Το Μεγάλο Σάββατο είναι η απογείωση των εορτασμών, με το έθιμο του “σεισμού“, τη Λιτανεία και το Σπάσιμο των Μπότηδων, όπου οι κάτοικοι ρίχνουν μπότηδες (πήλινα κανάτια με νερό) από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα για να διώξουν την κακοτυχία. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για να ζήσετε παραδοσιακά το Πάσχα με τα παιδιά και την οικογένεια σας.

Περίπου 3 ώρες μακριά από την Αθήνα στην Πελοπόννησο βρίσκεται το Λεωνίδιο. Το Λεωνίδιο αποτελεί μια εκπληκτική επιλογή για να περάσετε το Πάσχα, καθώς εκτός από τα έθιμα της, προσφέρει πολλές επιλογές για κοντινές βόλτες

Το διάσημο έθιμο του Λεωνιδίου είναι τα αερόστατα-φαναράκια. Οι κάτοικοι κατασκευάζουν εκατοντάδες αερόστατα σε διάφορα χρώματα, στα οποία βάζουν φωτιά και τα αφήνουν να στολίσουν τον ουρανό το βράδυ της Ανάστασης. Το έθιμο είναι άκρως εντυπωσιακό και είναι από τα πιο γνωστά πασχαλινά έθιμα στη χώρα μας. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα το Ευαγγέλιο στην τελετή της Αγάπης διαβάζεται στην τσακώνικη διάλεκτο και ακολουθεί γλέντι με τσακώνικους χορούς.

Το Πάσχα στη Ζάκυνθο περιλαμβάνει πολλές θρησκευτικές τελετές και αρχαία έθιμα, τα οποία ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου, όπου οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πανηγυρικά. Τη Μεγάλη Τρίτη το τροπάριο της Κασσιανής ακούγεται από τις χορωδίες των ναών. Οι καμπάνες σιωπούν από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι την Ανάσταση και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στο νησί.

Αξιοσημείωτο ότι οι επιτάφιοι είναι ξυλόγλυπτοι και στολίζονται με φύλλα χρυσού αντί για λουλούδια. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής τελείται κανονικά η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου αλλά χωρίς λιτάνευση των Επιταφίων (στην Μητρόπολη τελείται στις 2:00 τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου). 

Για όσους έχουν παιδιά η Ναύπακτος είναι ο ιδανικός προορισμός. Απέχει μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα και είναι ένας από τους πιο κοντινούς προορισμούς για το Πάσχα. Το Πάσχα στη Ναύπακτο προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και είναι γνωστό για το έθιμο που συμβαίνει στη διάρκεια του επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου το γραφικό λιμάνι της πόλης γεμίζει με αναμμένα κεριά και δάδες. Στην είσοδο του λιμανιού φωτίζει ένας φλεγόμενος σταυρός.

Η Ναύπακτος γεμίζει κόσμο κατά τη διάρκεια του Πάσχα και αποτελεί μια ιδανική επιλογή αν δεν θέλετε να απομακρυνθείτε πολύ από την Αθήνα.

Η πόλη είναι γραφική και πανέμορφη και προσφέρει πολλές επιλογές από εστιατόρια, καφέ και μπαρ για να διασκεδάσετε κατά τη διάρκεια των διαμονής σας. Επίσης, προσφέρει και μια καλή επιλογή καταλυμάτων από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, μέχρι βίλες και ολόκληρες κατοικίες.

Και τέλος για εσάς που επιθυμείτε να περάσετε το Πάσχα ήσυχα και κυρίως μέσα από τις θρησκευτικές λειτουργίες, τα Μετέωρα είναι η ιδανική περιοχή. Στα Μετέωρα σήμερα λειτουργούν έξι μονές και εκεί θα απολαύσετε το Πάσχα με κατάνυξη, ταπεινότητα και χωρίς υπερβολές.

Τα μοναστήρια τελούν λειτουργίες καθημερινά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας από τις 7 το πρωί ως τις 9.30 το βράδυ, εκτός από το βράδυ της Ανάστασης που η λειτουργία ξεκινάει στις 9 το βράδυ και τελειώνει μετά τα μεσάνυχτα. Σε όλες τις λειτουργίες υπάρχει μια ταπεινή ατμόσφαιρα και ο στολισμός των επιταφίων είναι διακριτικός και απλοϊκός.

Την ημέρα του Πάσχα μπορείτε να επισκεφθείτε την Καλαμπάκα, για τα Πασχαλόγιορτα όπου υπάρχει φαγητό, κρασί, τραγούδι και χορός. Τα Μετέωρα είναι μια πολύ διαφορετική επιλογή, κατάλληλη όμως για τους επισκέπτες που επιθυμούν να βιώσουν το πνευματικό νόημα της Ανάστασης.

Περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω μέρη εδώ