Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ “ΚΛΕΙΔΙ” ΓΙΑ ΤΑ BIG DATA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

code projected over woman

Πέρα από τα προφανή πεδία εφαρμογών (π.χ. βελτιστοποίηση προγραμμάτων και κώδικα, ανάλυση όρων συμβολαίων, εκτίμηση κινδύνων) θεωρούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τα μηνύματα και τους κρυφούς συσχετισμούς και αλληλεπιδράσεις που κρύβονται στα Big Data που επί χρόνια συγκεντρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες αλλά δεν χρησιμοποιούν πλήρως είτε λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού ή γιατί η εξαγωγή συμπερασμάτων από την ανάλυση τους ήταν μέχρι τώρα μια χρονοβόρα διαδικασία. Το AI σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα μπορεί να προβάλει και patterns συσχετισμού ανάμεσα σε φαινομενικά ασύνδετα μεγέθη των συγκεντρωμένων στοιχείων και να οδηγήσει τις διοικήσεις των εταιριών σε αποφάσεις στις οποίες πιθανώς δεν θα κατέληγαν ποτέ χρησιμοποιώντας της συμβατικές μεθόδους ανάλυσης.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές, βελτιώνοντας τη συνολική εμπειρία του πελάτη και βελτιστοποιώντας τις υπηρεσίες ασφάλισης.

Μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει εξατομικευμένες αλληλεπιδράσεις με τους πελάτες, προσαρμόζοντας τις υπηρεσίες και τα προϊόντα βάσει των ατομικών αναγκών και του προφίλ κινδύνου. Οι “εικονικοί βοηθοί” κάνοντας χρήση φυσικής γλώσσας παρέχουν άμεση πληροφόρηση, επιταχύνοντας τις ερωτήσεις των πελατών και την επεξεργασία ζημιών. Συστήματα AI συμβάλουν στην ακριβέστερη αξιολόγηση κινδύνου, προσφέροντας προϊόντα και ανταγωνιστικές τιμές, βασισμένες στα  ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε πελάτη. Η αυτοματοποίηση μέσω του AI της διαδικασίας αποζημιώσεων μειώνει τον κόπο και το χρόνο που χρειάζονται καταναλωτές και συνεργάτες.

Στο μέλλον, προβλέπεται πώς η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης θα φέρει καινοτόμες εφαρμογές, περιλαμβάνοντας παρακολούθηση κινδύνων σε πραγματικό χρόνο, αυτόματες προσαρμογές υπηρεσιών αλλά και της τιμολόγησης τους βάσει των αλλαγών στον τρόπο ζωής των πελατών, και αυξημένη εξατομίκευση μέσω της ανάλυσης των μεγάλων συνόλων δεδομένων. Αυτή η συνεχής εξέλιξη υπόσχεται ένα μέλλον όπου η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο βελτιώνει τις τρέχουσες διαδικασίες ασφαλίσεων, αλλά εισάγει εντελώς νέες διαστάσεις στην εμπειρία ασφάλισης.

ΠΗΓΗ Insurance daily