Ένα σημαντικό λάθος που κάνουμε όταν υπογράφουμε μία ασφάλεια ζωής…

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, είναι κυρίως δυο πράγματα: Πρώτον, η απόφαση να συναφθεί, δηλαδή να προστατευθεί ο ασφαλισμένος ή οι δικοί του άνθρωποι από συγκεκριμένους κινδύνους και δεύτερο οι όροι του συμβολαίου. Αυτοί οι τελευταίοι, έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ σημαντικοί, εάν κι εφ’ όσον χρειαστεί να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του συμβολαίου. 

Μία από τις σημαντικές παραγράφους σε ένα ασφαλιστήριο ζωής είναι και αυτή που αφορά τους δικαιούχους του ασφαλίσματος σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου

Ρίξτε μια ματιά στο ασφαλιστήριο ζωής που έχετε συνάψει. Ποιοι εμφανίζονται ως δικαιούχοι; Δυστυχώς τα περισσότερα συμβόλαια αναφέρουν τη φράση «οι νόμιμοι κληρονόμοι». Έτσι ο ασφαλισμένος ξενοιάζει, έχοντας την πεποίθηση ότι αν του συμβεί κάτι, οι δικοί του άνθρωποι θα εισπράξουν την αποζημίωση.

Η αλήθεια όμως δεν είναι ακριβώς έτσι…

Η έννοια «νόμιμος κληρονόμος» σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αμφισβητηθεί, και να ακολουθήσουν δικαστικές διαμάχες που θα παρατείνουν την εκκρεμότητα για πολλά χρόνια. Ακόμα κι αν η πιθανή αμφισβήτηση δεν φτάσει στα δικαστήρια, απαιτείται ένας μεγάλος όγκος εγγράφων, προκειμένου η ιδιότητα του «νόμιμου κληρονόμου» να αποδειχθεί πέραν κάθε αμφισβήτησης, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και το χάσιμο χρόνου εκ μέρους των δικαιούχων. Επιπροσθέτως, εάν ένας «νόμιμος κληρονόμος» αποφασίσει να αποποιηθεί την κληρονομιά του ασφαλισμένου, ταυτοχρόνως αποποιείται και την αποζημίωση

Αν, αντίθετα, στο συμβόλαιό του ο ασφαλισμένος, αντί του περιγραφικού «Νόμιμοι κληρονόμοι» αποφασίσει να κατονομάσει τα πρόσωπα τα οποία ορίζει ως δικαιούχους του συμβολαίου του, τότε έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ταυτότητα του δικαιούχου, αφού αυτός κατονομάζεται.
  • Ακόμα και στην περίπτωση της αποποίησης κληρονομιάς, ο κατονομαζόμενος δικαιούχος δεν χάνει το δικαίωμα να εισπράξει την αποζημίωση.

Είναι αυτονόητο ότι εάν ο ασφαλισμένος αλλάξει άποψη για την ταυτότητα των δικαιούχων του συμβολαίου του, μπορεί σε συνεργασία με τον ασφαλιστή του να προχωρήσει στην απαραίτητη αλλαγή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συμβόλαιά σας μπορείτε να μας συμβουλευτείτε κλείνοντας ένα ραντεβού με εξειδικευμένο ασφαλιστικό σύμβουλο του πρακτορείου μας ή να συμπληρώσετε μία φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να έρθουμε εμείς σε επαφή μαζί σας.