Εσείς γνωρίζετε τη διαφορά χρεωστικής – πιστωτικής κάρτας;

Πολλοί από εμάς έχουμε στο πορτοφόλι μας κάρτες πιστωτικές ή χρεωστικές και δεν γνωρίζουμε ακριβώς τη διαφορά τους.

Επειδή το θέμα της χρήσης κάρτας είναι αρκετά επίκαιρο καλό είναι να γνωρίζουμε την λειτουργία κάθε κάρτας για να κάνουμε την ανάλογη χρήση!

Η διαφορά χρεωστικής – πιστωτικής κάρτας, δεν είναι στην εμφάνιση, αλλά στον τρόπο λειτουργίας τους.

Όταν αγοράζουμε με τη χρεωστική κάρτα τα χρήματα αφαιρούνται από το λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένη. Αν δεν υπάρχουν χρήματα, η συναλλαγή δεν πραγματοποιείται.

Όταν αγοράζουμε με την πιστωτική κάρτα, δεν υπάρχει κάτι ανάλογο αλλά, ότι αγοράσουμε, μας έρχεται σε μηνιαίο λογαριασμό (εκκαθάριση) και είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε το ελάχιστο ή μέρος της συνολικής οφειλής. Η πιστωτική κάρτα θεωρείται ανοιχτό δάνειο και για το λόγο αυτό – στην περίπτωση που δεν την εξοφλούμε ολόκληρη κάθε μήνα – χρεωνόμαστε με τόκους σύμφωνα με τους όρους της κάθε κάρτας, που επιβαρύνουν τον επόμενο λογαριασμό μας. Αντίθετα στην χρεωστική κάρτα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Για το λόγο αυτό υπάρχει ένα ανώτατο όριο που μας θέτουν, το λεγόμενο πιστωτικό όριο, ώστε να μην την υπερχρεώσουμε μέσα σε ένα μήνα και μετά αδυνατούμε να την εξοφλήσουμε.

Αρα η διαφορά χρεωστικής – πιστωτικής κάρτας είναι η φιλοσοφία της κάθε μίας:

  • με την χρεωστική ξοδεύουμε χρήματα που ήδη έχουμε. Αν δεν έχουμε, δεν μπορούμε να ξοδέψουμε.
  • Με την πιστωτική ξοδεύουμε χρήματα που ακόμα δεν έχουμε και θα αποκτήσουμε για να την ξεχρεώσουμε.

Τα πιστωτικά ιδρύματα σήμερα έχουν και άλλα προϊόντα με παραλλαγές όπως η προπληρωμένη κάρτα που λειτουργεί σαν πιστωτική αλλά με εγγύηση χρημάτων (προπληρωμή)

Επίσης υπάρχουν και χρεωστικές κάρτες που μετατρέπονται αυτόματα σε πιστωτικές όταν ο συνδεδεμένος λογαριασμός δεν επαρκεί και εκδίδεται αποδειτκικό οφειλής στο τέλος της περιόδου χρέωσης.