Kλωνοποίηση μαϊμούδων στην Κίνα

Πιο κοντά σε ενδεχόμενη κλωνοποίηση ανθρώπων ήρθαν οι επιστήμονες, από τεχνικής άποψης, καθώς στην Κίνα δημιουργήθηκαν δύο μαϊμούδες-κλώνοι, με βάση την ίδια τεχνική από την οποία προέκυψε η γνωστή Ντόλι, πριν από δύο δεκαετίες.

Δυο γενετικά ταυτόσημοι θηλυκοί μακάκοι, που πήραν τα ονόματα Zhong Zhong και Hua Hua, γεννήθηκαν πριν από οκτώ και έξι εβδομάδες αντίστοιχα. Είναι τα πρώτα πρωτεύοντα θηλαστικά –στην τάξη των οποίων περιλαμβάνονται οι πίθηκοι, οι μαϊμούδες και ο άνθρωπος- που κλωνοποιήθηκαν από ένα μη εμβρυικό κύτταρο.

Πρόκειται για μια διαδικασία μεταφοράς DNA που αποκαλείται μεταφορά πυρήνα σωματικού κυττάρου (somatic cell nuclear transferSCNT) και περιλαμβάνει τη μεταφορά του πυρήνα ενός σωματικού κυττάρου, σε ένα ωάριο του οποίου ο πυρήνας έχει αφαιρεθεί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, στόχος είναι να δημιουργηθούν ομάδες γενετικά όμοιων μαϊμούδων για χρήση στην ιατρική έρευνα, όπου θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμοι επειδή εμφανίζουν μεγαλύτερες ομοιότητες με τους ανθρώπους σε σχέση με άλλα πειραματόζωα, όπως τα ποντίκια ή οι αρουραίοι.

«Οι άνθρωποι ανήκουν στα πρωτεύοντα θηλαστικά. Επομένως, από τεχνικής άποψης, έσπασε το φράγμα για την κλωνοποίηση των πρωτεύοντων», δήλωσε ο Muming Poo, ένας από τους επιστήμονες που επέβλεψαν την έρευνα. Όπως πρόσθεσε πάντως, οι πληθυσμοί των μαϊμούδων που είναι γενετικά ταυτόσημοι θα είναι χρήσιμοι για την έρευνα ανθρώπινων ασθενειών. Επομένως, δεν προτίθενται να κλωνοποιήσουν ανθρώπους.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών δήλωσαν ότι ακολουθούν αυστηρές διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την έρευνα σε ζώα, οι οποίες καθορίζονται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, ενώ καλούν σε διάλογο για τις ακολουθητέες δεοντολογικές πρακτικές.

NBC News