Πότε εκπίπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές;

Ασφαλισt
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Γράφει ο Παναγιώτης Ευθ. Παπανικολάου*

Η έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρηματιών, ελευθέρων επαγγελματιών, εταίρων προσωπικών εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ, αστικών εταιρειών), εταίρων κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ) καθώς και των διαχειριστών ΙΚΕ, ΕΠΕ και μελών Δ.Σ. των Ανωνύμων εταιρειών.
Η έκπτωση των επιχειρηματικών δαπανών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές, από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα ρυθμίζεται από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013) και συγκεκριμένα με τις διατάξεις των άρθρων 22, 22Α και 23 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ – ν. 4172/2013).

Περαιτέρω δε σημειώνουμε ότι η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών ρυθμίζονται σύμφωνα με το άρθρο 22 και την περ. γ’ του άρθρου 23 καθώς και με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1113/2.6.2015 μόνο και εφόσον έχουν καταβληθεί. Οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές δεν λαμβάνονται υπόψη για την μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Σε συνέχεια των παραπάνω και ανάλογα με το τύπο της εξεταζόμενης επιχείρησης ισχύουν τα εξής:
1. Φυσικό πρόσωπο (ελεύθερος επαγγελματίας, επιχειρηματίας, λοιπά φυσικά πρόσωπα)
– Οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα μέσα στο φορολογικό έτος το οποίο αφορούν εκπίπτουν από τα έσοδά αυτού του φορολογικού έτους. Επίσης εκπίπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν αυτό το φορολογικό έτος εφόσον καταβάλλονται εμπρόθεσμα (εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους ή τυχόν παράτασής τους), μέσα στο επόμενο φορολογικό έτος.
2. Εταίροι Ο.Ε., Ε.Ε. ή αστικών εταιρειών με ατομική επιχείρηση
– Οι ασφαλιστικές εισφορές των μελών των προσωπικών εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ) καθώς και των μελών των αστικών εταιρειών οι οποίοι παράλληλα ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω ατομικής επιχείρησης (ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες κλπ) εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των ατομικών τους επιχειρήσεων. Αν η ατομική επιχείρηση έχει τεθεί σε αδράνεια, οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της προσωπικής ή αστικής εταιρείας.
3. Εταίροι Ο.Ε., Ε.Ε. ή αστικών εταιρειών χωρίς ατομική επιχείρηση
– Οι ασφαλιστικές εισφορές των μελών των προσωπικών εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ) καθώς και των μελών των αστικών εταιρειών χωρίς ατομική επιχείρηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των εν λόγω εταιρειών.
Προσοχή: Σε περίπτωση συμμετοχής εταίρου σε περισσότερες προσωπικές εταιρείες, οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από την εταιρεία από την οποία λαμβάνει το μεγαλύτερο φορολογητέο εισόδημα.
4. Εταίροι Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. με ατομική επιχείρηση
Οι ασφαλιστικές εισφορές των εταίρων Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών αυτών, αλλά, σε περίπτωση που οι εταίροι λαμβάνουν αμοιβή και ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ατομικής τους επιχείρησης.
5. Εταίροι Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. χωρίς ατομική επιχείρηση
Οι εταίροι Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε., αν δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιπλέον οι αμοιβές που λαμβάνουν από την Ε.Π.Ε. ή την Ι.Κ.Ε. θεωρούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (π.χ διαχειριστές), τότε οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκπίπτουν από το εισόδημά τους από μισθωτές υπηρεσίες και θα δηλωθούν από τα φυσικά πρόσωπα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους (Ε1).
Προσοχή: Βάσει των ανωτέρω αν οι εταίροι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν λαμβάνουν αμοιβές θεωρούμενες ως εισόδημα από μισθωτή εργασία (π.χ διαχειριστές), οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές δεν παρέχουν καμία φορολογική ελάφρυνση.
6. Μέλοι Δ.Σ. ή διαχειριστές Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. χωρίς ατομική επιχείρηση
Οι ασφαλιστικές εισφορές μελών Δ.Σ. Α.Ε. ή διαχειριστών Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε. που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα (άρα δεν μπορούν να εκπέσουν από τα έσοδα των ατομικών επιχειρήσεών τους τις ασφαλιστικές τους εισφορές) και δεν συμμετέχουν στο κεφάλαιο των υπόψη εταιρειών και επιπλέον οι αμοιβές που λαμβάνουν λόγω της ιδιότητάς τους αυτής θεωρούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, τότε οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκπίπτουν από το εισόδημά τους από μισθωτές υπηρεσίες και θα δηλωθούν από τα φυσικά πρόσωπα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους (Ε1).

*Οικονομολόγος, λογιστής – φοροτεχνικός Κηφισίας 46 Αθήνα – τηλ.210.3302577 logistis@yahoo.com