ΠΡΟΣΟΧΗ με τις αγορές από το διαδίκτυο. – Μεγάλη ηλεκτρονική απάτη

Δεκαεννέα χώρες συνεργάστηκαν για την εξάρθρωση σπείρας 60 ατόμων που πραγματοποιούσε απάτες μέσω διαδικτύου εξαπατώντας πολίτες που επέλεγαν να κάνουν τις αγορές τους μέσω ηλεκτρονικών σελίδων. Ο ένας από τους συλληφθέντες δρούσε στην Ελλάδα και συνεργαζόταν με άλλα τρία μέλη του κυκλώματος.

Τα 60 άτομα που συνελήφθησαν, συνολικά, διέπραξαν τουλάχιστον 6.500 απατηλές συναλλαγές, εκτιμώμενης αξίας 5.000.000 ευρώ. Παράλληλα, αποτράπηκαν απατηλές συναλλαγές ύψους 93.000 ευρώ.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν τραπεζικά ιδρύματα, έμποροι ηλεκτρονικών καταστημάτων και αστυνομικές αρχές, ανάμεσά τους και η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η συντονισμένη επιχείρηση υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Europol το διάστημα 23 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2019 και αφορά σε 40 έρευνες.
Στη χώρα μας, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε το ένα μέλος της σπείρας στις 30 Σεπτεμβρίου, το οποίο συνεργάζονταν με άλλα τρία και δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε απάτες μέσω διαδικτύου με αγγελίες σε ιστοσελίδες και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των τριών συνεργατών του δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Πώς έγινε η σύλληψη
Οι αστυνομικές αρχές έφτασαν στον κατηγορούμενο έπειτα από μήνυση δύο πολιτών στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για απάτη. Όπως κατήγγειλε ο ένας εκ των δύο, αγόρασε ένα «μαϊμού» κινητό τηλέφωνο μεγάλης αξίας, μέσω αγγελίας σε εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης. Ο δεύτερος πολίτης ανέφερε μία ύποπτη αγγελία πώλησης όμοιας συσκευής κινητού τηλεφώνου, στον ίδιο ιστότοπο.
Η αστυνομία που κινήθηκε άμεσα συνέλαβε τον δράστη κατά τη διάρκεια της συναλλαγής, ενώ προσπαθούσε δηλαδή να πουλήσει μη λειτουργικό πιστό αντίγραφο (κλώνο), ως γνήσιο, έναντι του χρηματικού ποσού των 650 ευρώ.
Έπειτα από έρευνες οι Αρχές βρήκαν και κατάσχεσαν ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο εμφανιζόταν να πωλείται στις επίμαχες αγγελίες, πανομοιότυπο μη λειτουργικό αντίγραφο (κλώνος) της ίδιας συσκευής, το οποίο αποπειράθηκε να πουλήσει ως γνήσιο, καθώς και το χρηματικό ποσό των 780 ευρώ.
Το ίδιο πρόσωπο ταυτοποιήθηκε σε επιπλέον οκτώ περιπτώσεις απάτης με την ίδια μέθοδο και τον ίδιο τρόπο δράσης, καθώς και σε περίπτωση ληστείας και απόπειρας απάτης.

Πώς γινόταν η απάτη
Οι μη συλληφθέντες συγκατηγορούμενοι του Έλληνα δημιουργούσαν διαφορετικά για κάθε περίπτωση προφίλ-λογαριασμούς σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων αναρτούσαν αγγελίες πώλησης, συγκεκριμένης και υψηλής ζήτησης κινητής συσκευής μεγάλης αξίας, σε ιδιαίτερα συμφέρουσα και δελεαστική τιμή.
Προκειμένου να πείσουν τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, έστελναν το τηλέφωνο που πράγματι είχε στην κατοχή του ο συλληφθείς καθώς και την απόδειξη αγοράς αυτού και στη συνέχεια όριζαν διαφορετικό κάθε φορά σημείο συνάντησης για την πραγματοποίηση της αγοραπωλησίας.
Στα σημεία συνάντησης εμφανιζόταν ο Έλληνας κατηγορούμενος, 41 ετών, ο οποίος αρχικά έδινε στους ενδιαφερόμενους την πραγματική κινητή συσκευή, έχοντας ωστόσο μεριμνήσει από πριν να έχει χαμηλά αποθέματα μπαταρίας προκειμένου να την επεξεργαστούν και να κάνουν σχετική αντιπαραβολή του αναγνωριστικού αριθμού IMEI της συσκευής, με το αντίστοιχο αναγραφόμενο στην απόδειξη.
Στη συνέχεια και ενώ οι ενδιαφερόμενοι πείθονταν για την αγορά της συσκευής, ο δράστης προφασιζόμενος την αφαίρεση της κάρτας sim από τη συσκευή του και την τοποθέτηση της συσκευής στη συσκευασία της αντικαθιστούσε τεχνηέντως τη γνήσια συσκευή με μη λειτουργικό πιστό αντίγραφο (κλώνο) αυτής, μηδαμινής χρηματικής αξίας, και την παρέδιδε εντός της συσκευασίας της στα θύματά του, λαμβάνοντας το συμφωνηθέν αντίτιμο.
Χαρακτηριστικό της συσκευής κλώνου είναι ότι δεν είχε υψηλή μπαταρία και σε περίπτωση επανελέγχου των συσκευών από τους αγοραστές, ο δράστης επικαλούμενος τα χαμηλά αποθέματα της μπαταρίας τούς παρότρυνε να προβούν σε φόρτιση της συσκευής πριν από τη χρήση της.
Το παράνομο περιουσιακό όφελος της εγκληματικής ομάδας που δρούσε στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον 6.000 ευρώ.

Οικονομικά ασφάλιστρα Πυρός
Μείωσε τα ασφάλιστρα του δανείου σου !

Στο πλαίσιο της έρευνας η Διεύθυνση Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του Τμήματος Ασφάλειας Κορυδαλλού, με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε. και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., βρήκε και κατάσχεσε:

  • δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε ο συλληφθείς κατά την εγκληματική του δραστηριότητα, το ένα εκ των οποίων ήταν κλεμμένο
    – δύο κινητά τηλέφωνα
    – τέσσερις μη λειτουργικούς κλώνους κινητών τηλεφώνων
    – 780 ευρώ
    – πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας (sim)
    – πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων που σχετίζονται με την εν λόγω εγκληματική δραστηριότητα, καθώς και πλήθος αντιγράφων απόδειξης αγοράς συσκευής κινητού τηλεφώνου.

Ο συλληφθείς, ο οποίος κατηγορείται επιπρόσθετα για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας – συμμορίας, ληστείας, πλαστογραφίας, κλοπής, απείθειας και για ψευδή ανωμοτί κατάθεση, πράξεις για τις οποίες σχηματίσθηκε άλλη δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Κορυδαλλού, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.