Κλιμακωτή η μείωση του ΕΝΦΙΑ ανάλογη με το χρονικό διάστημα ασφάλισης της κατοικίας

Ανάλογα με το χρονικό διάστημα ασφάλισης της κατοικίας θα προσδιορίζεται και η έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ, διευκρινίζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε ένα κείμενο 14 ερωτήσεων και απαντήσεων σχετικές με το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας» για το θέμα της έκπτωσης της ασφαλισμένης κατοικίας από τον ΕΝΦΙΑ αναφέρονται τα εξής:

σπίτι

-Σύμφωνα με την ρύθμιση που ανακοινώσατε, προϋπόθεση για να ισχύσει η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες κατά 10% είναι η ασφάλιση για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες το προηγούμενο έτος. Αν κάποιος π.χ. ασφάλισε το σπίτι του την 1η Ιουλίου 2022, τι έκπτωση θα έχει;

-Στην περίπτωση αυτή το όφελος θα προσδιορίζεται αναλογικά, σύμφωνα με το χρόνο ασφάλισης. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, δεδομένου ότι το ακίνητο ήταν ασφαλισμένο για τους 6 από τους 12 μήνες του χρόνου, ο ιδιοκτήτης θα επωφεληθεί το ήμισυ της μείωσης: 5% αντί για 10%. Όμως δεδομένου ότι το μέτρο ισχύει και τα επόμενα χρόνια, αν ο ίδιος ιδιοκτήτης συνεχίσει να ασφαλίζει το ακίνητό του σύμφωνα με τις προβλέψεις της ρύθμισης, τα επόμενα χρόνια θα έχει την πλήρη έκπτωση.

Ολόκληρο το κείμενο ερωτήσεων και απαντήσεων έχει ως εξής:

1. Ποια είναι τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών;

H συνέχεια εδώ …