Η NASA χρηματοδοτεί την έρευνα “Deep Sleep” της SpaceWorks Enterprise για τις επανδρωμένες αποστολές στον Άρη

prometheus-space-deep-sleep-970x0Βαθύς ύπνος, κρυογονική στάση. Στην ιστορία του σινεμά, έχουμε δει δεκάδες ταινίες να χρησιμοποιούν τέτοιους όρους, για να περιγράψουν τη κατάσταση της μείωσης του μεταβολισμού και των ζωτικών λειτουργιών, ώστε οι αστροναύτες και οι εξερευνητές του διαστήματος να ταξιδεύουν για χρόνια, χωρίς να επηρρεάζονται σε σωματικό, ψυχικό ή συναισθηματικό επίπεδο.Είναι δεκάδες τα παραδείγματα που η επιστημονική φαντασία αποτέλεσε προπομπός εξελίξεων, σε πολλά επίπεδα. Το ένα, έφερε το άλλο. Η ιδέα πίσω από τον Βαθύ Ύπνο (Deep Sleep) είναι να επιβραδυνθεί σημαντικά ο ανθρώπινος μεταβολισμός, ώστε οι αστροναύτες να μπορούν να ζήσουν αρκετά για να ταξιδέψουν πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Μήπως πληρώνετε χρυσάφι νοσοκομειακό

Η NASA ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να χρηματοδοτεί την έρευνα για τον “Βαθύ Ύπνο”, για να διαπιστώσει τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος. Η διαστημική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών θα χρηματοδοτήσει τη SpaceWorks Enterprise, για να μελετήσει και να διερρευνήσει τη πιθανή χρήση της τεχνολογίας στις επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.

Ο Άρης δεν είναι πολύ μακριά από τη Γη, αλλά η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα έκανε το ταξίδι των αστροναυτών ευκολότερο. Τα ταξίδια βαθιά στο διάστημα είναι δύσκολο εγχείρημα. Με την υπάρχουσα τεχνολογία, ένα ταξίδι στον Άρη θα διαρκέσει 180 μέρες για παράδειγμα.
Το να κρατήσεις ένα πλήρωμα στη ζωή, και παράλληλα να φροντίσεις ώστε να έχουν τροφή και ψυχαγωγία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δεν είναι δύσκολο, αλλά είναι ιδιαίτερα δαπανηρό. Απαιτεί μεγάλες ποσότητες τροφής, μεγάλους χώρους αποθήκευσης, ενέργεια και πολλά χρήματα για να στείλεις όλα αυτά τα πράγματα σε τροχιά. Θεωρητικά, μία κατάσταση όπως αυτή του “Βαθύ Ύπνου” θα βοηθούσε στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Το πλήρωμα θα μπορούσε να πέσει σε κάτασταση βαθιάς ύπνωσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, απαιτώντας πολλούς λιγότερους πόρους. Επομένως οι αστροναύτες, θα μπορούσαν στο ξεκίνημα του ταξιδιού να κοιμηθούν, και να ξυπνήσουν όταν φτάσουν στον προορισμό τους.

b4ac958269e2cbd2485fa98553c06132

Το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης περιστρέφεται γύρω από την τοποθέτηση των ανθρώπων σε μία κατάσταση νάρκης, κατά την διάρκεια της οποίας οι δραστηριότητες του μεταβολισμού επιβραδύνονται δραστικά. Για να καταστήσει κάτι τέτοιο δυνατό, η εταιρεία SpaceWorks Enterprise, ανέπτυξε ένα σύστημα τριών σταδίων. Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει κατασταλτικά για να αποκλείσει τη νευρομυϊκή δραστηριότητα και να εμποδίσει τη κίνηση.
Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος κατά περίπου 10 βαθμούς Fahrenheit, για να μειωθεί η κυτταρική δραστηριότητα και ο ρυθμός του μεταβολισμού κατά περίπου 50% με 70%. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, απαιτούνται ειδικά μαξιλάρια ψύξης και ρινικά εισπνεόμενο ψυκτικό υγρό.
Στη συνέχεια, στο τρίτο στάδιο, το πλήρωμα θα πρέπει να συνδεθεί ενδοφλεβίως για να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να κρατηθεί στη ζωή.

Αναδημοσίευση από www.insomnia.gr

υγεια banner