Ασφαλισμένες για 300 εκατ. ευρώ έναντι του cyber risk οι ελληνικές τράπεζες

τράπεζαΑσφαλισμένες έναντι του κυβερνο-κινδύνου (cyber risk) ήταν οι ελληνικές τράπεζες κατά το τελευταίο χτύπημα των hackers την προηγούμενη εβδομάδα.

Oι διοικήσεις των 3 συστημικών τραπεζών ήταν ενήμερες για τις προθέσεις των hackers και τον κίνδυνο αυξημένων «χτυπημάτων» κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων , και είχαν προχωρήσει σε ασφαλίσεις έναντι του κυβερνο-κινδύνου τα συστήματα του e-banking του.

Δεν αγνόησαν τα μηνύματα και παρά το γεγονός ότι παρέμειναν προσηλωμένες στις ανακεφαλαιοποιήσεις τους έβλεπαν ότι η αύξηση των συναλλαγών στα e-banking είχε αυξηθεί κατά 30% κατά το β’ εξάμηνο.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι δύο εξ’ αυτών είχαν πραγματοποιήσει επαφές με ασφαλιστικούς οίκους που εξειδικεύονται στο cyber risk και είχαν ζητήσει τις απόψεις αντασφαλιστικών στην Ελλάδα. Το project της ασφάλισης αφορούσε όχι μόνο το ‘χτύπημα’ των συστημάτων (λογισμικού) αλλά κυρίως την πιθανή κλοπή δεδομένων.

Φθηνό ασφάλιστρο

Επίσης υπήρχαν ασφαλίσεις αστικής ευθύνης για τυχόν ευθύνες που θα προέκυπταν από την κλοπή δεδομένων. Η Ασφάλεια Ηλεκτρονικού Εγκλήματος γνώριζε ότι οι hackers θα προτιμούσαν την «ομηρία» των τραπεζών οι οποίες θα πλήρωναν με τα ασφάλιστρα έναντι της κλοπής των δεδομένων που θα μπορούσαν να τους εκθέσουν.