Ασφάλιση για ιατρικά λάθη: Τι καλύπτεται και τι εξαιρείται

Τι αφορά η κάλυψη και σε ποιες περιπτώσεις αποζημιώνονται οι γιατροί

Σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέρχονται τα ποσά που επιδικάζονται σαν αποζημιώσεις σε περιπτώσεις ιατρικών λαθών.

Μερικές από τις υποθέσεις που έχουν δημοσιευτεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι το 2018 η απόφαση δικαστηρίου για αποζημίωση 400.000 ευρώ σε μητέρα ανήλικου παιδιού που έμεινε τετραπληγικό από λάθος μαιευτήρα, η απόφαση το 2017 να λάβουν ως αποζημίωση 260.000 ευρώ οι γονείς 14χρονου που λόγω λάθους διάγνωσης του επιμελητή γιατρού έχασε τη ζωή του και το 2014 η αποζημίωση 400.000 ευρώ σε συγγενείς 27χρονης που έχασε τη ζωή της λόγω ιατρικού λάθους αναισθησιολόγου. Δεδομένου ότι το επάγγελμα του γιατρού αφορά την ανθρώπινη ζωή το ρίσκο να υπάρξει ανθρώπινο λάθος είναι πάντα υπαρκτό.

Αυτό το ρίσκο έρχεται να καλύψει η ασφάλιση αστικής ευθύνης για γιατρούς, που καλύπτει:

  • την ευθύνη του για ηθική βλάβη προς τον ασθενή για πρόκληση σωματικής βλάβης
  • την ψυχική οδύνη προς τους συγγενείς του ασθενούς για πρόκληση θανάτου
  • τα ιατρικά έξοδα αποκατάστασης της υγείας του παθόντος
  • τα δικαστικά έξοδα απόκρουσης υπεράσπισης ή διακανονισμού στα Αστικά Δικαστήρια.
  • Από τι εξαρτάται το ασφάλιστρο

Βασικοί παράγοντες που υπολογίζονται κατά την εκτίμηση, τιμολόγηση και ανάληψη του κινδύνου είναι η ιατρική ειδικότητα, η εμπειρία, το ιστορικό απαιτήσεων / αποζημιώσεων − όριο αποζημίωσης, η εφαρμοστέα απαλλαγή και οι επεκτάσεις κάλυψης (αναδρομική ισχύς, εκτεταμένη περίοδος αναγγελίας).

Οι προϋποθέσεις που συνήθως αναφέρονται στα συμβόλαια αστικής ευθύνης:

  1. η αξίωση του τρίτου να αφορά Σωματική Βλάβη ή Απώλεια Ζωής που οφείλεται σε αμέλεια ή λάθος του γιατρού
  2. η αξίωση του τρίτου κατά του Ασφαλισμένου να οφείλεται σε εξ αμελείας πράξη ή παράλειψη του Ασφαλισμένου (Ζημιογόνο Γεγονός ή Συμβάν), από πράξεις ή παραλείψεις που σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την νόμιμη άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος σύμφωνα με τις αναγνωρισμένες ειδικότητες από τους Ιατρικούς Συλλόγους για νόμιμες ιατρικές πράξεις
  3. η αξίωση να σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με ιατρικές πράξεις ή γνωματεύσεις στo πλαίσιo της ειδικότητας του ιατρού ή κατ΄ εξαίρεση και εκτός αυτής κατά την παροχή πρώτων βοηθειών.
  4. η αξίωση κατά του γιατρού να έχει εγερθεί για πρώτη φορά εντός της ασφαλιστικής Περιόδου της ασφαλιστικής σύμβασης καθώς και να έχει αναγγελθεί εγγράφως από τον Ασφαλισμένο στον Ασφαλιστή εντός της ασφαλιστικής περιόδου ή και μέχρι την ημερομηνία λήξης της εκτεταμένης περιόδου αναγγελίας / δήλωσης απαιτήσεων (εφόσον έχει συμφωνηθεί τέτοια και σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις που αναφέρονται στην ασφαλιστική σύμβαση και αφορούν τη συμφωνία αυτή)
  5. το ζημιογόνο Γεγονός (εξ αμελείας πράξη ή παράλειψη του Ασφαλισμένου) το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη ζημία του Τρίτου να έχει λάβει χώρα εντός της Ασφαλιστικής Περιόδου της Ασφαλιστικής Σύμβασης ή, εφόσον έχει συμφωνηθεί αναδρομική ισχύς της κάλυψης, μετά την Ημερομηνία Αναδρομικής Ισχύος της Κάλυψης που έχει συμφωνηθεί και μέχρι τη λήξη της Ασφαλιστικής Περιόδου της Ασφαλιστικής Σύμβασης.

Ενδεικτικά παραδείγματα καλυπτόμενων ζημιών

Για την πληρέστερη κατανόηση των ανωτέρω, παρατίθενται ενδεικτικά παραδείγματα καλυπτόμενων ζημιών και αποζημιώσεων που έχουν καταβληθεί ανά περίπτωση είτε εξώδικα είτε μετά από έκδοση δικαστικών αποφάσεων :

Ειδικότερες Εξαιρέσεις για την Επαγγελματική Αστική Ευθύνη Ιατρού

1. Απαιτήσεις από χρήση μη εγκεκριμένων μεθόδων ή φαρμάκων από τον ασφαλισμένο ιατρό.

2. Απαιτήσεις από Ιατρικές πράξεις που έχουν σχέση με κλινικές δοκιμές ή φαρμακευτικά τεστ.

3. Απαιτήσεις από πράξεις των ασφαλισμένων ιατρών εφόσον αυτοί ευρίσκονται υπό την επίδραση ναρκωτικών ουσιών ή οινοπνευματωδών ποτών.

4. Απαιτήσεις σχετιζόμενες με κληρονομικούς παράγοντες που θα προκαλέσουν ασθένειες οι οποίες δεν είναι ανιχνεύσιμες με επιστημονικό τρόπο σε πρώιμο γενετικό στάδιο.

5. Έκθεση σε ακτινοβολία είτε για θεραπευτικούς είτε για διαγνωστικούς λόγους η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία γενετικών ανωμαλιών σε αγέννητη ζωή.

6. Απαιτήσεις από την εν γένει δραστηριότητα τράπεζας αίματος.

7. Απαιτήσεις από μετάδοση μολυσματικών νόσων

Πηγή: insurancedaily