Σύνταξη στα 62 για ασφαλισμένους του ΟΓΑ με 40 χρόνια εργασίας

agrotis-elies-elgaΤην δυνατότητα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και στο 62ο έτος ηλικίας τους δίνει τροπολογία των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα logistics. Σημειώνεται ότι σήμερα οι αγρότεςς συνταξιοδοτούνται στα 67 έτη, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 40 έτη ασφάλισης.

Η ετήσια δαπάνη σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμάται (βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας) σε 10.500.000 ευρώ από το 2017 και μετά.

Για το 2014 η δαπάνη εκτιμάται σε μόλις 225.000 ευρώ, για το 2015 σε 4.390.000 ευρώ και για το 2016 σε 7.560.000 ευρώ.

Επισημαίνεται πως σε περίπτωση που ο ΟΓΑ είναι τελευταίος ασφ

αλιστικός φορέας, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ ή αν ο ΟΓΑ δεν είναι αρμόδιος για την κρίση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, η αίτηση συνταξιοδότησης δεν διαβιβάζεται σε προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.

asfalisi-online

Με την ίδια τροπολογία:

-προωθείται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στον ΟΑΕΔ και η πλήρης αξιοποίηση του διαδικτύου, προκειμένου οι δικαιούχοι του Οργανισμού να έχουν πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες. Για παράδειγμα, δεν θα απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ για την ανανέωση της κάρτας ανεργίας

-τροποποιείται η σύνθεση του δ.σ. της ΗΔΙΚΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπου σε αυτό και του υπουργείου Υγείας

-η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. θα αποδίδει σε άμεση σύνδεση και σε πραγματικό χρόνο ΑΜΚΑ στο νεογέννητο ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση της ληξιαρχικής πράξης γέννησής του.