Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον προσχολικό έλεγχο υγείας των παιδιών.

Σεπτέμβριος, ο μήνας επιστροφής στα θρανία και η έναρξη μιας σειράς υποχρεώσεων για τους γονείς, που συνοδεύονται με αυτή.

Καθημερινά, προσπαθείτε να σβήσετε όλο και περισσότερα πράγματα από τη λίστα με τα σχολικά είδη. Αυτό όμως που δεν πρέπει σίγουρα να ξεχάσετε είναι ο προσχολικός έλεγχος υγείας.

Συνήθως, η προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά ξεκινά με μια έρευνα αγοράς για τα σχολικά είδη: τσάντα, βιβλία, τετράδια, κασετίνα, γεωμετρικά όργανα, ξυλομπογιές κ.ο.κ. Μερικές φορές, η λίστα αυτή φαντάζει ατελείωτη.

Τα τελευταία χρόνια, στη λίστα με τις «υποχρεώσεις» των γονιών έχουν προστεθεί και οι εξετάσεις που σχετίζονται με τον προσχολικό έλεγχο.

Τι ισχύει σχετικά με τον προσχολικό έλεγχο υγείας;

Είναι υποχρεωτικός ή προαιρετικός, ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουν τα παιδιά, χρειάζομαι διαφορετική ιατρική γνωμάτευση για τις εξωσχολικές δραστηριότητες; Είναι λογικό να σας απασχολούν όλα αυτά τα ερωτήματα.

Μέχρι το 2014, το τοπίο ήταν θολό σχετικά με τα πιστοποιητικά υγείας που θα έπρεπε να προσκομίσει ο γονιός για την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο. Στις συνήθεις εξετάσεις που απαιτούνταν από τα σχολεία, συμπεριλαμβάνονταν οδοντιατρικές, καρδιολογικές, δερματολογικές και οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Όμως, με την καθιέρωση του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητών (Α.Δ.Υ.Μ.), έγινε μια καλύτερη οργάνωση της διαδικασίας του προσχολικού ελέγχου, αλλά και των εξετάσεων που απαιτούνται. Όλες οι εξετάσεις αναφέρονται αναλυτικά στο σχετικό δελτίο και έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Ποια είναι η διάρκεια του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητών (Α.Δ.Υ.Μ.);

Το Α.Δ.Υ.Μ. ισχύει για τρία (3) σχολικά έτη, που σημαίνει ότι έχουν υποχρέωση να το προσκομίσουν οι γονείς των παιδιών που θα εγγραφούν για πρώτη φορά στις παρακάτω τάξεις:

  • στο νηπιαγωγείο 
  • στην Α’ τάξη Δημοτικού
  • στην Δ’ τάξη του Δημοτικού 
  • στην Α’ τάξη του Γυμνασίου 
  • στην Α’ τάξη του Λυκείου

Για τον απαραίτητο έλεγχο και τη συμπλήρωση του δελτίου μπορείτε να απευθυνθείτε είτε στις δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας είτε σε ιδιώτες ιατρούς.

Ισχύει το Α.Δ.Υ.Μ. για τις εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες;

Δυστυχώς, το Α.Δ.Υ.Μ. δεν ισχύει για δραστηριότητες που υλοποιούνται από άλλους φορείς πλην του σχολείου ή του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αυτό σημαίνει ότι εάν σκοπεύετε να γράψετε το παιδί σας σε κάποια εξωσχολική αθλητική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα στο κολυμβητήριο ή σε σχολή πολεμικών τεχνών, θα χρειαστεί να προχωρήσετε και σε καρδιολογικό έλεγχο.

Οι καρδιολογικές παθήσεις ευθύνονται για την πλειονότητα των περιπτώσεων αιφνίδιου θανάτου στη διάρκεια της άθλησης, πολλές φορές χωρίς να έχουν κανένα προειδοποιητικό σύμπτωμα.

Επίσης, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 1% των παιδιών, παρουσιάζουν παθήσεις της καρδιάς που τους απαγορεύουν τα ανταγωνιστικά αθλήματα. Έτσι, ένας πλήρης καρδιολογικός έλεγχος με τη διενέργεια ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος είναι απαραίτητος, ώστε να γνωρίζετε ότι το παιδί σας συμμετέχει στις αγαπημένες του δραστηριότητες με ασφάλεια.

Αφού λοιπόν ολοκληρώσετε τον ετήσιο έλεγχο είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα!

Καλή σχολική χρονιά!

Πηγή: as-milisoume.gr

Κάνε τώρα το καλύτερο δώρο σε εσένα και την οικογένειά σου. Μόνο με 50€ / το χρόνο μπορείς να αποκτήσεις κι εσύ την υπηρεσία υγείας που ξεχωρίζει

Ενημερώσου εδώ.