Τι πρόστιμο πληρώνετε για το ανασφάλιστο όχημά σας;

police officer writing a parking ticket
Photo by Emmanuel Codden

Δεν λέμε τυχαία πως ο νόμος είναι αυστηρός, από τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε νέο νομοσχέδιο στο ΦΕΚ. Συγκεκριμένα, ξεκινούν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα και για όσα δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας τους.

Ποιες είναι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα;

Η κυκλοφορία οχήματος χωρίς ασφάλεια επισύρει την επιβολή κυρώσεων. Σύμφωνα με την πρόσφατη για ανασφάλιστο όχημα νομοθεσία και συγκεκριμένα τον Νόμο 5113/2024 – ΦΕΚ 96/Α/21-6-2024, θα εφαρμοστούν τα εξής:

Έλεγχος ανασφάλιστων

Ενεργοποιείται ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων το οποίο αξιοποιεί διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου για τον εντοπισμό:

 • ανασφάλιστων οχημάτων,
 • οχημάτων των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας ή τις οφειλές που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση μεταβίβασης.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε εξάμηνη βάση από την ΓΓΠΣ με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, από το μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου, της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και του ΤAXISnet.

Διοικητικές κυρώσεις για ανασφάλιστο όχημα

Εφόσον λοιπόν εντοπιστούν παραβάσεις, ειδοποιείται ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και ορίζονται τα εξής πρόστιμα:

Σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος:

 • 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης,
 • 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης,
 • 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται και οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μετά του προστίμου που αναλογεί.

Τι μπορείς να κάνεις;

Είναι σημαντικό εκτός από την ενημέρωση να σου δίνουμε και τη λύση σε οτιδήποτε αφορά την ασφάλισή σου. Γι’ αυτό δες όσα μπορείς να κάνεις:

Αρχικά, έχεις δικαίωμα ένστασης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την επιβολή του προστίμου. Η ένσταση εξετάζεται από την Αρχή που επιβάλλει το αντίστοιχο πρόστιμό της εντός 30 εργάσιμων ημερών. Σε περίπτωση αποδοχής της ένστασης, τα πρόστιμα διαγράφονται.

Εφόσον εντός 10 εργάσιμων ημερών από την επομένη της κοινοποίησης της επιβολής προστίμου ή της απορριπτικής απόφασης επί της ένστασης, συμμορφωθείς με τις υποχρεώσεις σου αναφορικά με την ασφάλιση του οχήματος, τα σχετικά πρόστιμα διαγράφονται!

Άρα, αν έχεις πρόστιμο για το ανασφάλιστο όχημά σου, ασφάλισέ το άμεσα. Μπορείς να μας καλέσεις για να σου βρούμε την οικονομικότερη λύση ασφάλισης για το δικό σου όχημα.

Σημειώνεται ότι, μετά τη διαπίστωση παράβασης διενεργείται εκ νέου ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστημα από 3 έως 12 μήνες από την επιβολή του προστίμου. Αν όμως διαπιστωθεί ότι δεν έχεις συμμορφωθεί μέχρι τον νέο έλεγχο, αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος τα οποία επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

pexels-photo-21875995.jpeg

Πώς βλέπω αν έχω πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα;

Αν έχεις πρόστιμο ανασφάλιστου οχήματος, τότε θα έχεις λάβει την αντίστοιχη ειδοποίηση. Μπορείς επίσης να ακολουθήσεις και τα παρακάτω βήματα για να βρεις το πρόστιμο που σου έχει επιβληθεί:

 1. Να μπεις στο gov.gr για ανασφάλιστα οχήματα, με τους προσωπικούς σας κωδικούς taxisnet.
 2. Να βρεις το παράβολο που έχει δημιουργηθεί για το ανασφάλιστο όχημα με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης.
 3. Να πληρώσεις το παράβολο.
 4. Να κλείσεις ασφάλεια για το όχημα χρησιμοποιώντας το πληρωμένο παράβολο.

Φοβάσαι μήπως το αυτοκίνητό σου φαίνεται ανασφάλιστο, ενώ εσύ το έχεις ασφαλίσει; Ή μήπως δεν θυμάσαι για πόσο ισχύει η ασφάλεια αυτοκινήτου σου μετά τη λήξη;

Δες λοιπόν αν είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό σου και μην καθυστερήσεις την ανανέωση της ασφάλειάς σου, γιατί ακόμα κι ένα ανασφάλιστο όχημα για μια μέρα μπορεί να βρεθεί και ο ιδιοκτήτης να αναγκαστεί να πληρώσει το πρόστιμο.

Τι κάνω αν γίνει τροχαίο με ανασφάλιστο όχημα και φύγει;

Στην περίπτωση τρακαρίσματος που ο υπαίτιος οδηγός εγκαταλείψει τον τόπο του ατυχήματος, κάνε τα εξής:

 • Σημείωσε τον αριθμό κυκλοφορίας του υπαιτίου οχήματος και αν μπορέσεις, τη μάρκα, το μοντέλο και το χρώμα του.
 • Προσπάθησε να βρεις μάρτυρες του συμβάντος και ζήτησε τα στοιχεία τους.
 • Κάλεσε τη φροντίδα ατυχήματος να καταγράψει το συμβάν, να βγάλει φωτογραφίες και να ρυμουλκήσει το όχημα σε περίπτωση που χρειαστεί.
 • Κάλεσε την Τροχαία να έρθει στον τόπο του ατυχήματος για να καταγράψει το συμβάν και να υποβάλεις έγκληση (μήνυση) για εγκατάλειψη σε βάρος του οδηγού του οχήματος.

Εάν τελικά εντοπιστεί ο υπαίτιος οδηγός και παραδεχτεί την υπαιτιότητά του μετά την υποβολή της μήνυσης, τότε το τμήμα ζημιών της ασφαλιστικής σου κινεί τις διαδικασίες, ώστε να αποζημιωθείς κάνοντας χρήση της κάλυψης ζημιάς από ανασφάλιστο.

Αλλά τι γίνεται αν ο υπαίτιος οδηγός δεν δεχτεί την ευθύνη του; Τότε θα πρέπει να συμβουλευτείς είτε δικό σου δικηγόρο, είτε να κάνεις χρήση της κάλυψης νομικής προστασίας της ασφάλειάς σου, εφόσον την έχεις επιλέξει κατά τη σύναψη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Σε κάθε περίπτωση ο ασφαλιστικός σας σύμβουλος είναι παρών να λύσει κάθε απορία σας.

Ανασφάλιστο όχημα σε ακινησία: Τι ισχύει;

Έχοντας κάνει προσωρινή κατάθεση πινακίδων, δεν χρειάζεσαι ασφάλεια. Ωστόσο, αν εντοπιστεί σε κυκλοφορία όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, είτε εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί, αίρεται η ακινησία και επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους.

Σε περίπτωση που επαναληφθεί η παράβαση εντός πενταετίας το πρόστιμο τριπλασιάζεται και φθάνει τα 30.000 ευρώ! Τέλος, αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Πάντως, το κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου είναι μικρότερο από το πρόστιμο για ανασφάλιστα οχήματα. Οπότε, για να αποφύγεις το πρόστιμο ανασφάλιστου οχήματος, αλλά και να αποζημιωθείς σε περίπτωση που σε τρακάρει ανασφάλιστο όχημα ενημερώσου από έναν έμπειρο ασφαλιστικό μας συνεργάτη

Πηγή: insυrancemαrket.gr