Σπουδαία ανακάλυψη για τον καρκίνο

Μια σπουδαία ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες ή ακόμα και να σταματήσει το σχηματισμό όγκων

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να επαναφέρουν καρκινικά κύτταρα στην πρότερη, φυσιολογική τους κατάσταση λειτουργίας, επανενεργοποιώντας τη διαδικασία που σταματά την υπερβολικά γρήγορη αντιγραφή τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους που θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματική επανάσταση και να οδηγήσει σε νέες θεραπείες, ακόμα και να αντιστρέψει την ανάπτυξη των όγκων, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Cell Biology.

Για πρώτη φορά επιθετικά κύτταρα του μαστού, του πνεύμονα και του καρκίνου της ουροδόχου κύστης μετατράπηκαν σε αβλαβή καλοήθη κύτταρα μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας τους που απέτρεψε τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό τους και το σχηματισμό επικίνδυνων όγκων.

Επιστήμονες από τη Mayo Clinic στη Φλόριντα σχολίασαν την έρευνα λέγοντας πως λειτουργεί όπως τα φρένα σε ένα αμάξι που τρέχει με ταχύτητα.

Μέχρι στιγμής η μέθοδος έχει δοκιμαστεί μόνο σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο, αλλά οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι η τεχνική θα μπορούσε μια ημέρα να χρησιμοποιηθεί για τη στόχευση όγκων έτσι ώστε ο καρκίνος θα μπορούσε να «σβήσει», χωρίς την ανάγκη για σκληρή χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

«Θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκαταστήσει τα φρένα και με τον τρόπο αυτό να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων», είπε ο Ελληνας καθηγητής Πάνος Αναστασιάδης, του Τμήματος Βιολογίας του Καρκίνου.

«Τα αρχικά πειράματα σε ορισμένους επιθετικού τύπου καρκίνους είναι πράγματι πολύ ελπιδοφόρα. Αντιπροσωπεύουν μια απροσδόκητη νέα βιολογία, που παρέχει τον κώδικα και το λογισμικό για να απενεργοποιηθεί ο καρκίνος», είπε.

Τα κύτταρα πρέπει να διαιρούνται συνεχώς για να αντικαθιστούν τον εαυτό τους. Με τη διαφορά ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν σταματούν τη διαίρεση με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστια αναπαραγωγή των κυττάρων και να αναπτύσσονται όγκοι.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η «κόλλα» που συγκρατεί τα κύτταρα ενωμένα ρυθμίζεται από τους βιολογικούς μικροεπεξεργαστές που ονομάζονται microRNAs. Όταν όλα δουλεύουν κανονικά τα microRNAs καθοδηγούν τα κύτταρα να σταματούν να διαιρούνται όταν έχουν αναπαραχθεί επαρκώς. Αυτό γίνεται με την ενεργοποίηση της παραγωγής μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται PLEKHA7, η οποία σπάει τους δεσμούς που κρατούν τα κύτταρα ενωμένα. Όμως, στην περίπτωση του καρκίνου αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να στραφούν κατά του καρκίνου στα κύτταρα αφαιρώντας τα microRNAs απ’ αυτά και αποτρέποντάς τα να παράγουν την πρωτεΐνη.