Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά το κλιματιστικό στο αυτοκίνητο και πώς να γλιτώσετε περιττά έξοδα

Για αρχή, καλό είναι να επιλέγουμε μέρη με σκιά για να παρκάρουμε ή να χρησιμοποιούμε το σκίαστρο που κρατά εκτός της καμπίνας το άμεσο ηλιακό φως. Αυτές οι επιλογές βοηθούν στη μείωση της αρχικής συσσώρευσης θερμότητας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, πράγμα που σημαίνει ότι το κλιματιστικό δεν θα χρειαστεί να εργαστεί τόσο σκληρά για να το κρυώσει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκίαστρα και στα πίσω παράθυρα.

To πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν μπούμε στο αυτοκίνητο, δεν είναι να ενεργοποιήσουμε το κλιματιστικό. Είναι να κατεβάσουμε τα παράθυρα για να «φύγει» η ζέστη που έχει η καμπίνα. Όταν θέτουμε αμέσως σε λειτουργία το air condition του προκαλούμε μεγάλο «άγχος» και αυξάνεται ο κίνδυνος μακροπρόθεσμης ζημιάς.

Οικονομία και στο ασφάλιστρο

Μόλις η εσωτερική θερμοκρασία πλησιάσει την εξωτερική θερμοκρασία, κλείνουμε τα παράθυρα και ενεργοποιούμε το κλιματιστικό. Αυτό βοηθά στην πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική ψύξη του αυτοκινήτου και μειώνει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας.

Όπως ισχύει και στα κλιματιστικά του σπιτιού μας, για να αποφύγουμε το θερμικό “σοκ” η θερμοκρασία που επιλέγουμε δεν πρέπει να έχει μεγάλη διαφορά με εκείνη του περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνουμε και λιγότερο το σύστημα. Προτείνεται μια της τάξεως των έως 6 βαθμών Κελσίου. Επιπλέον, η χρήση του κλιματιστικού στη χαμηλότερη ρύθμιση ανεμιστήρα, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τη χρήση του σε υψηλότερες ταχύτητες ανεμιστήρα.

Το πρώτο είναι η τακτική συντήρηση του συστήματος κλιματισμού. Εφόσον λειτουργεί σωστά, λειτουργεί και πιο αποτελεσματικά και εύλογα καταναλώνει λιγότερα καύσιμα. Το βασικό είναι να βεβαιωθούμε πως τα επίπεδα ψυκτικού είναι σωστά, τα φίλτρα είναι καθαρά και το σύστημα είναι σε καλή κατάσταση.

Μια εξτρά βοήθεια, στην τσέπη μας, προσφέρει το να μην έχουμε φορτώσει το αυτοκίνητο με βάρος -να μην είναι γεμάτο το πορτ μπαγκάζ με πράγματα που δεν χρειαζόμαστε. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος, τόσο αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμων.

Από εκεί και πέρα βοηθά και ό,τι άλλο βοηθά ούτως ή άλλως στην κατανάλωση καυσίμων. Δηλαδή, η σταθερή ταχύτητα στην πορεία και να μην ανεβαίνουν «ψηλά» οι στροφές του κινητήρα.

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr