Πώς θα δοθούν 10.000 vouchers για παιδικούς σταθμούς

Στη διαδικασία κάλυψης των 10.000 αδιάθετων voucher για δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς κατέληξε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, το Δ.Σ. της ΕΕΤΑΑ. Τα συγκεκριμένα voucher έμειναν αδιάθετα, καθώς σε μια σειρά δήμους και περιοχές της χώρας δεν υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για να φιλοξενηθούν τα παιδιά των οικογενειών που επιλέχθηκαν.
paidstathmos
Ετσι η ΕΕΤΑΑ αποφάσισε να καλέσει τους 36.769 επιλαχόντες γονείς να υποβάλουν βεβαιώσεις πως έχουν βρει διαθέσιμη θέση σε σταθμό που συμμετέχει στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Για την εναρμόνιση της οικογενειακής ζωής», έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τις επιταγές (voucher). Επίσης, πρέπει να έχουν και βεβαίωση του παιδικού σταθμού ότι όντως έχει διαθέσιμη θέση για τη φιλοξενία του παιδιού. Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι από τις διαθέσιμες θέσεις, κριτήριο για την επιλογή τους θα είναι και η σειρά προτεραιότητας με βάση τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει οι επιλαχόντες.

Στόχος είναι μέχρι τις 5 Οκτωβρίου τα παιδιά να έχουν εγγραφεί στους παιδικούς σταθμούς που διαθέτουν κενές θέσεις. Ετσι αναμένεται τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ και άμεση πρόσκληση για τους 36.769 επιλαχόντες γονείς.

Ας σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των αδιάθετων επιταγών εντοπίζεται στην περιφέρεια. Πιο συγκεκριμένα από τα 10.000 αδιάθετα voucher, υπολογίζεται ότι τα 5.000 αφορούν θέσεις για βρέφη μεταξύ 6 μηνών και 2,5 ετών, τα 2.000 θέσεις για παιδικούς σταθμούς και 3.000 θέσεις σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, μεταξύ αυτών και Κέντρα για άτομα με ειδικές ανάγκες.
frontis_Home
Οσον αφορά τις 15.000 επιπλέον θέσεις, που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, όταν θα είναι διαθέσιμη η επιπλέον χρηματοδότηση, η διανομή των voucher θα γίνει με τον ίδιο τρόπο.

Από την πλευρά των δημάρχων πάντως επισημαίνεται πως με βάση την εικόνα που διαμορφώθηκε, προκύπτει πως υπάρχει έλλειψη θέσεων, ιδίως στην περιφέρεια, κυρίως για βρέφη και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Και επομένως, όπως έχει υπογραμμίσει κατά καιρούς η ΚΕΔΕ, είναι ανάγκη να εξευρεθούν πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία για την επέκταση ή κατασκευή νέων δομών παιδικής φροντίδας στους δήμους.

Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία είπε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Καλύψαμε όλους τους πολίτες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας», είπε, σημειώνοντας πως αυξήθηκαν κατά 4.000 τα παιδιά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.

Αρέσει σε %d bloggers: