Προστατέψτε το Εισόδημά σας: Ασφάλιση BnB & Ενοικιαζόμενων Κατοικιών

Ασφάλιση καταλύματος για ενοικίαση: Δες πώς μπορείς να προστατεύσεις το εισόδημά σου αλλά και να αποζημιωθείς για τυχόν ζημιές που θα προκύψουν στην κατοικία σου κατά τη διάρκεια της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Το καλοκαίρι αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του δειλά δειλά και η αισιοδοξία επανακάμπτει, το ίδιο και η διάθεση για ταξίδια. Παράλληλα με την αύξηση του ενδιαφέροντος για μικρές και μεγαλύτερες αποδράσεις, «παίρνει τα πάνω της» και η αγορά ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ειδικά στη χώρα μας, εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν, αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς τα ακίνητα που εντάσσονται σε πλατφόρμες τύπου BnB.

Γιατί είναι σημαντική η ασφάλιση του ακινήτου προς ενοικίαση

Οι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θέλουν απλώς να αυξήσουν το εισόδημά τους, αλλά και να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους. Δεν πρέπει να παραβλέψουν τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις που ενδέχεται να προκύψουν. Διότι όπως όλοι ξέρουμε, οι απρόβλεπτες καταστάσεις συνεπάγονται και νέα έξοδα. Και σίγουρα δεν είναι η εποχή για έξοδα!

Γι΄αυτό πρέπει να ασφαλιστούν με ένα πρόγραμμα Ασφάλισης που καλύπτει την ευθύνη του ασφαλιζόμενου και αποζημιώνει τους φιλοξενούμενους για τυχόν σωματικές βλάβες αλλά και υλικές ζημιές κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Να καλύπτει επίσης την ευθύνη του ασφαλιζόμενου έναντι τρίτων σε περίπτωση πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Έξτρα καλύψεις, έξτρα ασφάλεια

Η πιθανότητα να προκληθούν μικρές ή μεγαλύτερες ζημιές από τον ενοικιαστή στο ακίνητό σας κατά τη διάρκεια της βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν είναι αμελητέα. Γι’ αυτό και είναι καλή ιδέα να σκεφτείτε και προαιρετικές καλύψεις, για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε την ασφάλεια για εργοδοτική ευθύνη, εφόσον βέβαια απασχολείτε προσωπικό για τις ανάγκες της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στο πρόγραμμα προβλέπεται και η προαιρετική κάλυψη για τη λειτουργία πισίνας (ή κολυμβητικής δεξαμενής).

Οι πιο βασικές καλύψεις στις ασφάλειες τύπου BnB;

  • Σωματικές βλάβες τρίτων. Αν π.χ. ένας ένοικος τραυματιστεί αφού σκοντάψει στο χαλί.
  • Υλικές ζημιές τρίτων. Στην περίπτωση που για παράδειγμα, η ενοικιαζόμενη κατοικία πιάσει φωτιά και προκληθούν ζημιές στα προσωπικά αντικείμενα του ενοικιαστή.
  • Αστική ευθύνη συνεπεία πυρκαγιάς. Αν δηλαδή η φωτιά που έχει εκδηλωθεί στο ενοικιαζόμενο ακίνητο επεκταθεί, προκαλέσει ζημιές σε διπλανό σπίτι. 
  • Προαιρετική κάλυψη: Ασφάλιση ενοικιαζόμενης ιδιοκτησίας. Μία ακόμη χρήσιμη κάλυψη, ειδικά για όσους έχουν στο Airbnb που ενοικιάζουν πολύτιμα αντικείμενα, και η οποία ενεργοποιείται εάν για παράδειγμα καταστραφεί κατά λάθος η τηλεόραση από τον ενοικιαστή.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Πότε θα μπορούσε ένας ενοικιαστής να εγείρει απαιτήσεις κατά του ιδιοκτήτη της κατοικίας βραχυχρόνιας μίσθωσης;

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ενοικιαστής ενδέχεται να ζητήσει αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη για ατυχήματα που συνέβησαν κατά την παραμονή του στην ασφαλιζόμενη κατοικία που μισθώνει μέσω πλατφόρμας τύπου BnB. Πότε όμως μπορεί να εγείρει απαιτήσεις ο ενοικιαστής; 

  • Αν για παράδειγμα, σκοντάψει στο χαλί ή γλιστρήσει στα σκαλοπάτια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι.
  • Ή αν τραυματιστεί σοβαρά από ένα κομμάτι σοβά που αποκολλήθηκε από το ταβάνι.
  • Εφόσον ένα από τα παιδιά της οικογένειας που μισθώνει το ακίνητο, τρέχοντας να βγει στη βεράντα, περάσει μέσα από τζαμαρία – η οποία δεν έχει την απαιτούμενη προειδοποιητική σήμανση, με αποτέλεσμα το τζάμι να σπάσει και να τραυματιστεί σοβαρά το παιδί. 
  • Αν ένας ένοικος προχωρημένης ηλικίας καθίσει σε μία καρέκλα που δεν διατηρείται σε τόσο καλή κατάσταση και η καρέκλα σπάσει, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρό κάταγμα.
  • Εφόσον το ακίνητο διαθέτει πισίνα, μια κακοτεχνία ή ζημιά (όπως ένα σπασμένο πλακάκι) που ενδέχεται να προκαλέσει τον τραυματισμό του ενοίκου (ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι ή ένα κάταγμα) πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλές οικονομικές απαιτήσεις εκ μέρους του ενοικιαστή.

Μέχρι ποιο ποσό μπορεί να αποζημιωθεί ο τρίτος;

Όπως και σε όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα, η εταιρεία ευθύνεται κατ’ ατύχημα και αποζημιώνει για τον εκάστοτε καλυπτόμενο κίνδυνο μέχρι ένα ανώτατο ποσό (που το γνωρίζεις από πριν) και πέραν του ποσού της τυχόν απαλλαγής.

Αλήθεια ή μύθος: ασφαλίζει το AirBnB το ακίνητό μου;

Αρκετοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι οι όροι που αποδέχονται όταν καταχωρούν το ακίνητό τους προς μίσθωση στις πλατφόρμες τύπου BnB, περιλαμβάνει και την ασφάλιση του ενοικιαζόμενου σπιτιού. Η αλήθεια όμως είναι ότι η πιο γνωστή πλατφόρμα του κλάδου, το AirBnB, προσφέρει απλώς την «Εγγύηση Οικοδεσπότη» και την «Ασφάλεια Προστασίας Οικοδεσπότη», οι οποίες παρέχουν μεν βασική κάλυψη, αλλά όπως τονίζεται ρητά στους όρους της σύμβασης «οι εγγυήσεις δεν αντικαθιστούν την ασφάλιση ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή ή την επαρκή κάλυψη αστικής ευθύνης». Γι’ αυτό και η BnB πλατφόρμα προτρέπει τους συνεργάτες της να επικοινωνήσουν με τον ασφαλιστικό τους πράκτορα, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι η καταχώρηση έχει επαρκή κάλυψη αστικής ευθύνης και προστασία ιδιοκτησίας.

Αρέσει σε %d bloggers: