Ολιγοθερμιδική διατροφή: Ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία

Η διατροφή λίγων θερμίδων μπορεί να συμβάλλει στην υγεία και τη μακροζωία, σύμφωνα με τα ευρήματα νεώτερης μελέτης.

Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνει παλαιότερη έρευνα, σύμφωνα με την οποία μια διατροφή με λίγες θερμίδες συμβάλλει σημαντικά στη μακροζωία και τη μείωση των καρκίνων, της καρδιακής νόσου και της αντίστασης στην ινσουλίνη, σε πειραματόζωα.

Στη νέα έρευνα οι επιστήμονες κατέληξαν στη διαπίστωση ότι μια διατροφή με περιορισμένες θερμίδες βοηθά τα πειραματόζωα να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία.

Παράγοντες που παίζουν ρόλο στην κατανόηση της συμβολής της συγκεκριμένης διατροφής στην υγεία, είναι η ηλικία, η διατροφή και το φύλο.

Όπως έδειξε η μελέτη, τα οφέλη ήταν περισσότερα για τις ηλικιωμένες μαϊμούδες.

Επίσης, το περιεχόμενο τις διατροφής έπαιζε καίριο ρόλο, καθώς στη μία μελέτη (Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης) τα πειραματόζωα έκαναν «φυσική διατροφή», ενώ στην άλλη έτρωγαν επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλότερο γλυκαιμικό φορτίο.

Επίσης, οι μαϊμούδες της μίας έρευνας ήταν βαρύτερες από τις άλλες.

Τέλος, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι θηλυκές μαϊμούδες ήταν λιγότερο ευάλωτες στις αρνητικές επιδράσεις του περιττού λίπους, συγκριτικά με τις αρσενικές.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τα παραπάνω ισχύουν και στους ανθρώπους, αν και δεν είναι σπάνιο τα πειραματικά αποτελέσματα να μην επαληθεύονται στις κλινικές μελέτες», καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr