Ασφαλιστικά νέα, χρήσιμες συμβουλές και διάφορα ενδιαφέροντα.

Οι επενδυτές χαμηλού ρίσκου έχουν ελπίδα σε αυτήν την αγορά; Έξυπνοι τρόποι αύξησης του επιτοκίου.

Η σημερινή αγορά των επιτοκίων διαμορφώνεται ολοένα και χαμηλότερα. Οι επενδυτές “χαμηλού ρίσκου”, όπως έχουμε συνηθίσει πλέον να αποκαλούμε, αντιμετωπίζουν επιτόκια από 0,1% εως και 0,75% ανάλογα το χρόνο δέσμευσης των χρημάτων τους και το ύψος αυτών.

coins-currency-investment-insurance-128867

Η τάση για το 2016 αλλά όπως φαίνεται και το 2017 είναι πτωτική. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι τράπεζες σε καταθέσεις προθεσμίας μέσου όρου 10000 – 20000 δίνουν επιτόκια της τάξεως του 0,5% και για περισσότερα χρήματα φτάνουν μέχρι 0,75%.
Πριν 2 χρόνια τέτοια εποχή τα αντίστοιχα επιτόκια ήταν 1% – 1,50%.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας ότι αν θέλει να έχει λίγο καλύτερη απόδοση στα χρήματά του, θα πρέπει να κοιτάξει εναλλακτικές μορφές επένδυσης που όμως να ταιριάζουν στο προφίλ του. Στην περίπτωσή του χαμηλού ρίσκου υπάρχουν και σήμερα κάποιες περιπτώσεις που μπορούν να δώσουν λίγο καλύτερα επιτόκια σε χρήματα που έτσι και αλλιώς είναι κατά κάποιο τρόπο μπλοκαρισμένα στις Ελληνικές Τράπεζες λόγω των κανόνων περιορισμού κεφαλαίων(capital controls) που ακόμα ισχύουν.

Οι προτάσεις μας είναι:

  • Υπάρχουν κάποια σύνθετα επενδυτικά προϊόντα που προσφέρουν οι τράπεζες, τα οποία έχουν ελάχιστο εγγυημένο επιτόκιο(συνήθως λίγο χαμηλότερο από το αντίστοιχο τρέχων), αλλά συνδέονται με κάποιο οικονομικό δείκτη πχ.Ισότιμία Δολλαρίου/Ευρώ και σε περίπτωση που επαληθευτούν κάποιες συνθήκες προσφέρουν σημαντική υπεραπόδοση στον καταθέτη
  • Η ασφαλιστική αγορά πάντα πρόσφερε καλύτερες εγγυημένες αποδόσεις μακροπρόθεσμα (10ετία και άνω) και μάλιστα αυτές συνοδεύονται και από εγγυήσεις κεφαλαίων σε περιπτώσεις που υπάρξει κάποιος αναπάντεχος παράγοντας (ασφαλιστικός κίνδυνος). Τέτοια προϊόντα προσφέρουν αποδόσεις από 1,5% μέχρι και 2,50% ανάλογα την εταιρία το χρόνο και το αρχικό κεφάλαιο επενδυσης.
    2016_%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%ac%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1-%ce%bf%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%ac%cf%84%cf%89%ce%bd-banner
  • Επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια πολύ χαμηλού ρίσκου (Κατηγορία 1) – τα οποία με τη σειρά τους επιλέγουν προϊόνται όπως τα ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ή και ΟΜΟΛΟΓΑ με μέση απόδοση από 2,70% έως 4%. Ειδικά για τη περίοδο αυτή έχουν κυκλοφορήσει ΟΜΟΛΟΓΑ εταιριών με σημαντική επιτυχία και απόδοση περισσότερο από 5% (Ομόλογο MLS – ΙΚΕΑ). Αναμένεται μέσα στο 2017 να κυκλοφορήσουν και άλλα τέτοια προϊόντα δανεισμού των εταιριών εφόσον ο δανεισμός από την τραπεζική αγορά είναι ακόμα πολύ ακριβός.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις μη συστημικών τραπεζών ή και ξένων υποκαταστημάτων στην Ελλάδα τα επιτόκια είναι λίγο πιο ελκυστικά.
  • Τέλος ο ανταγωνισμός και η ανάγκη για ρευστότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων δίνει την ευχέρεια διαμόρφωσης λίγο καλύτερου επιτοκίου για προθεσμιακές καταθέσεις μεγαλύτερες των 18 ή και 24 μηνών σε “διακεκριμμένους” πελάτες