Μείωση στις συντάξεις 30% θέλει η Τρόικα

pension dropaNέες δραματικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις – εκτός αυτών στις επικουρικές – αναμένεται να περιλαμβάνουν τα μέτρα που σχεδιάζουν να επιβάλουν οι δανειστές από το φθινόπωρο, όταν θα ανοίξει. διάπλατα το ασφαλιστικό. Και αυτό προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα των Ταμείων μετά την περικοπή της επιχορήγησης από τον προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ οι συντάξεις του Αυγούστου θα καταβληθούν κανονικά και χωρίς μειώσεις. Η νέα επιβάρυνση των συντάξεων λόγω της αυξημένης εισφοράς ασθενείας θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο, μήνας κατά τον οποίο θα γίνει τριπλή μείωση αφού θα παρακρατηθεί ποσό που αφορά στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, προωθεί σχέδιο για μείωση στις συντάξεις έως 30%, ενώ δικοί μας ειδικοί της ασφάλισης υπολογίζουν ότι αν συνεχιστεί η ύφεση και η κατάρρευση των εσόδων των Ταμείων, η επιπλέον μείωση στις κύριες συντάξεις θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει το 10%.

save-money1Θυσίες, όμως, αναμένονται και στον δημόσιο τομέα, καθώς οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα αμείβονται με τον κατώτερο μισθό του ιδιωτικού τομέα, ήτοι 586 ευρώ, ενώ τα χαμηλότερα κλιμάκια υπαλλήλων θα υποστούν μειώσεις της τάξης του 5%-10%.

Πρόσωπο με πρόσωπο πλέον με την περιβόητη Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου, τη νέα επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ που έχει εμμονή με τις περικοπές των χαμηλών συντάξεων και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι Έλληνες διαπραγματευτές θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο αφού το Ασφαλιστικό αποτελεί προαπαιτούμενο της νέας συμφωνίας με τους πιστωτές και περιλαμβάνεται ρητώς στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Συνταξη_frontisΗ επιβολή ενός είδους άμεσης ή υποκρυπτόμενης ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις κύριες συντάξεις θεωρείται μονόδρομος, καθώς δεν βγαίνει η εξίσωση έσοδα-δαπάνες, με δεδομένο ότι το ύψος της ασφαλιστικής δαπάνης θα παραμείνει παγωμένο στα επίπεδα του 2015 (10,8 δισ. ευρώ). Διαπραγματευτές των προηγούμενων κυβερνήσεων που είχαν αντιμετωπίσει τους σκληρούς της τρόικας υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που ανοίγει το Ασφαλιστικό από το μηδέν, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τους δανειστές να απαιτήσουν απάνθρωπες ανατροπές, ακόμα και επιβολή ποσοστού αναπλήρωσης της σύνταξης στο 40% του μισθού. Γι’ αυτό, επισημαίνουν, έπρεπε να εφαρμοστούν χωρίς την επιμονή της αναστολής ο νόμος Λοβέρδου (3863/2010) που προβλέπει ήπιες μειώσεις στις συντάξεις τουλάχιστον έως το 2023 αλλά και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές που οδηγούσε σε περικοπές 18,5 ευρώ μηνιαίως.

Τα μέτρα που μελετώνται στις Βρυξέλλες, προειδοποιούν, θα είναι τρεις φορές πιο επώδυνα από το email Χαρδούβελη. Βάζοντας κάτω τους αριθμούς, τα κλιμάκια που θα εγκατασταθούν στα υπουργεία θα ζητήσουν μέτρα για την κάλυψη του ετήσιου ελλείμματος των ταμείων κύριας ασφάλισης, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, καθώς και του ετήσιου ελλείμματος των ταμείων επικουρικής ασφάλισης, ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Ειδικά τα επικουρικά, με δεδομένη τη διάταξη που ψηφίστηκε ότι πρέπει (από 1/1/2015) να αντεπεξέρχονται στην καταβολή των συντάξεων ιδίοις πόροις, χωρίς κρατική χρηματοδότηση, είναι σίγουρο ότι θα αναγκαστούν να αποφασίσουν δραστικές μειώσεις, είτε μέσω της ρήτρας είτε μέσω ισοδύναμου εργαλείου.