Κλιματική αλλαγή: Είναι εδώ και φωνάζει για πρωτοβουλίες και έργα

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε όλο και πιο συχνά έντονα καιρικά φαινόμενα. Και παρόλο που τους έχουν δοθεί ονόματα από την μυθολογία, αυτά αποτελούν έκφανση ενός μεγαλύτερου φαινομένου που μόνο μύθος δεν είναι: αυτό της κλιματικής αλλαγής.

person holding a green plant
Photo by Akil Mazumder

Οι αρχαίοι πρόγονοί μας, αδυνατώντας να ερμηνεύσουν λογικά τα φυσικά φαινόμενα, τα απέδιδαν σε μυθικούς θεούς και γίγαντες, όπως για παράδειγμα τον Εγκέλαδο που, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Τάρταρου και της Γης. Ο Εγκέλαδος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Γιγαντοµαχία, στην οποία και φονεύθηκε. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως ο σεισμός ήταν το αποτέλεσμα της οργής του Εγκέλαδου που έκανε την γη να σείεται.

Κάπως έτσι “κληρονομήσαμε” ονόματα όπως ο Εγκέλαδος για τον σεισμό. Στη συνέχεια, οι σύγχρονοι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εμπνεύστηκαν από τη μυθολογία για να “βαφτίσουν” τα νέα έντονα καιρικά φαινόμενα, στο ευρύτερο πλαίσιο ονοματοδοσίας αυτών, ακολουθώντας την πρακτική Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών.

Η συνέχεια στο asmilisoume.gr

Αρέσει σε %d bloggers: