Επιστήμονες κατάφεραν να αλλάξουν τις κακές αναμνήσεις

brain-damage_2Οι τραυματικές αναμνήσεις θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ευχάριστες με τη βοήθεια μιας λάμψης φωτός.

Ίσως μια μέρα οι επιστήμονες να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μια νέα τεχνική, για να θεραπεύουν το μετατραυματικό στρες ή ασθενείς που υποφέρουν από εξουθενωτικές φοβίες.Baner1_Asfalisi119

Η μέθοδος αυτή, που όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline έχει αποδειχτεί ότι «πιάνει» σε ποντίκια, υπόσχεται ότι θα προσφέρει τη δυνατότητα να «αλλάζει» τη μνήμη, κάτι που μέχρι τώρα βλέπαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

 

Μια ομάδα νευρολόγων από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης ανακάλυψαν ένα μονοπάτι του εγκεφάλου που συνδέει τις αναμνήσεις με τα συναισθήματα.

Βρήκαν ότι μία και μόνο ανάμνηση μπορεί να προκαλέσει αίσθημα φόβου, ευτυχίας ή ενθουσιασμού, ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται.

«Στο μέλλον ίσως είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε μεθόδους, που θα βοηθούν τους ανθρώπους να θυμούνται θετικές αναμνήσεις πιο έντονα από αυτές με αρνητικό περιεχόμενο» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Susumu Tonegawa, από το Ινστιτούτο Picower για τη Μάθηση και τη Μνήμη.

Baner1_Asfalisi119Οι ερευνητές μελετούν τώρα το κατά πόσο η επανενεργοποίηση των ευχάριστων αναμνήσεων επιδρά ή όχι στην κατάθλιψη, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίσουν νέους στόχους για φάρμακα, που θα θεραπεύουν την κατάθλιψη και το σύνδρομο μετατραυματικού στρες.

Πηγή: www.newsbeast.gr