Καλοκαιρινές βουτιές… χωρίς παρενέργειες

Μια ενόχληση στο αυτί συνήθως δεν είναι σοβαρή, μπορεί όμως να μας χαλάσει όλη τη διάθεση. Ωστόσο, οι πόνοι και το “βούλωμα” στα αυτιά είναι μια καλοκαιρινή… περιπέτεια που συνδέεται άμεσα με το κολύμπι και τις βουτιές που απολαμβάνουμε στη θάλασσα ή την πισίνα. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες αυτής της ενόχλησης και πώς θα την αντιμετωπίσουμε αν μας συμβεί.

sun-screen_1909939c

Ένας μικρός έλεγχος αρκεί
Η κυψελίδα, το κερί ή βύσμα, που φράζει τον ακουστικό πόρο είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται εύκολα και ανώδυνα από τον ωτορινολαρυγγολόγο. Αν λοιπόν έχετε ευαισθησία στα αυτιά μια επίσκεψη στο γιατρό σας για να τα καθαρίσει είναι αρκετή για να σας εξασφαλίσει ανέφελες διακοπές και… βουτιές. Κι αυτό γιατί αν υπάρχει κυψελίδα είναι πολύ πιθανό να φουσκώσει εξαιτίας του νερού, με αποτέλεσμα τη γνωστή ενόχληση ή πόνο στο αυτί.

Για όσους βουτούν στα… βαθιά
Μια πιο εξειδικευμένη εξέταση είναι απαραίτητη για όσους κάνουν καταδύσεις, υποβρύχιο ψάρεμα ή βουτάνε στα βαθιά νερά. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός θα πρέπει να βεβαιωθεί πως δεν υπάρχει πρόβλημα στο ρινικό διάφραγμα και δεν είναι φραγμένη η ευσταχιανή σάλπιγγα που ξεκινά από τη μύτη και βοηθά στον “εξαερισμό” των αυτιών.


Προσοχή: Αν σε κάποια βουτιά νιώσετε πόνο στο αυτί μην τον αγνοήσετε, αλλά ανεβείτε στην επιφάνεια. Αν δεν το κάνετε υπάρχει πιθανότητα σοβαρής βλάβης του τυμπάνου από την πίεση του νερού.

“Τι μπορεί να συμβεί αν κάνω βουτιά στα βαθιά;”
Το πιθανότερο είναι πως δεν θα συμβεί τίποτε. Μπορείτε μάλιστα να δοκιμάσετε το κόλπο των δυτών για να εξισώσετε την πίεση στο εσωτερικό του αυτιού με αυτή που δημιουργείται από το νερό, παίρνοντας μια βαθιά αναπνοή και εκπνέοντας με κλειστό στόμα και μύτη. Πρόβλημα όμως μπορεί να δημιουργηθεί στα αυτιά ή στους παραρήνιους κόλπους (τα ιγμόρια και τους μετωπιαίους κόλπους) αν υπάρχει κάποιος εσωτερικός ερεθισμός, είμαστε “μπουκωμένοι” ή λόγω ανατομικής κατασκευής της περιοχής. Σε αυτή την περίπτωση ο πόνος που θα νιώσετε θα είναι άμεσος και δεν πρέπει να τον αγνοήσετε, αφού με αυτό τον τρόπο το σώμα σας σάς στέλνει το μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά.

Κάνε τώρα το καλύτερο δώρο σε εσένα και την οικογένειά σου. Μόνο με 50€ / το χρόνο μπορείς να αποκτήσεις κι εσύ την υπηρεσία υγείας που ξεχωρίζει

Ενημερώσου εδώ.