Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τους μεσήλικες που πίνουν πολύ αλκοόλ

Το αλκοόλ θέλει μέτρο !

Οι μεσήλικες που πίνουν πάνω από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

alcoholismΕρευνητές από την Τσεχία, την Σουηδία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής την Πάβλα Καντλέσοβα του Διεθνούς Κέντρου Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αγία Άννα» στην Τσεχία, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 11.644 μεσήλικες διδύμους από την Σουηδία.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν τις επιπτώσεις της υψηλής κατανάλωσης (άνω των δύο ποτών την ημέρα) και της ελαφριάς κατανάλωσης (το πολύ μισό ποτό τη μέρα).

Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι, όσοι έπιναν πάνω από δύο ποτά την ημέρα είχαν, κατά μέσο όρο, 34% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με όσους έπιναν λίγο. Όσοι έπιναν πολύ μετά τα 50, ήταν πιθανότερο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο πέντε χρόνια νωρίτερα, άσχετα από γενετικούς και άλλους παράγοντες κινδύνου.

Μάλιστα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μέχρι την ηλικία των 75 ετών, το αλκοόλ ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ μετά τα 75 η υπέρταση και ο διαβήτης έπαιζαν σημαντικότερο ρόλο.

Και άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει το αλκοόλ με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που επισημαίνει τις διαφορές ανάλογα με την ηλικία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επειδή η μελέτη έγινε σε δείγμα διδύμων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμα και μεταξύ των ομοζυγωτικών (που μοιράζονται κοινό DNA), το μέλος του ζεύγους που πίνει περισσότερο αλκοόλ κινδυνεύει περισσότερο να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη ότι, το αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου άσχετα με το γενετικό υπόβαθρο ενός ανθρώπου.

Οι ειδικοί συστήνουν στους μεσήλικες άνδρες να μην πίνουν πάνω από δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα και στις γυναίκες όχι πάνω από ένα. Εκτός από εγκεφαλικό επεισόδιο, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρδιακές αρρυθμίες και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Πηγή : health.in.gr

Κάνε τώρα το καλύτερο δώρο σε εσένα και την οικογένειά σου. Μόνο με 50€ / το χρόνο μπορείς να αποκτήσεις κι εσύ την υπηρεσία υγείας που ξεχωρίζει

Ενημερώσου εδώ.

Αρέσει σε %d bloggers: