Επιλέγοντας σωστά ένα πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου

Η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι απαραίτητη για όποιον έχει ένα όχημα και θέλει να κινείται με σιγουριά. Όμως, όσο κι αν στο παρελθόν υπήρχε μόνο η κάλυψη της αστικής ευθύνης, η αγορά πλέον έχει αλλάξει. Υπάρχουν πακέτα για διαφορετικές ανάγκες, από απλά πακέτα με 5-6 βασικές καλύψεις έως πλήρη με πάνω από 10 καλύψεις.

Παρόλες τις καλύψεις και διευκολύνσεις που μπορεί να παρέχει ένα πρόγραμμα, είναι σημαντικό να το επιλέξεις με προσοχή, καθώς η ουσία ενός προγράμματος ασφάλισης αυτοκινήτου είναι να σου παρέχει οικονομική κάλυψη σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο.

Έτσι, υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που πρέπει να προσέξεις όταν θα επιλέγεις το σωστό πρόγραμμα για σένα:

  • Να παρέχει τις καλύψεις που όντως χρειάζεσαι: να καλύπτει τις δικές σου συγκεκριμένες ανάγκες.
  • Να είναι value for money: να παίρνεις τη μέγιστη αξία για τα χρήματα που πληρώνεις.

Ας δούμε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες για τις καλύψεις, αλλά και τρόπους με τους οποίους μπορείς να μεγιστοποιήσεις την αξία του προγράμματός σου.

Ποιες είναι οι καλύψεις που χρειάζομαι;

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία καλύψεων στα προγράμματα ασφάλειας αυτοκινήτου, αλλά οι βασικές καλύψεις που χρειάζονται οι περισσότεροι είναι οι παρακάτω:

1) Οδική βοήθεια: Σε καλύπτει σε περίπτωση που ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητό σου εξαιτίας σύγκρουσης, πρόσκρουσης, εκτροπής ή ανατροπής, αλλά και σε περίπτωση ακινητοποίησης από μηχανική βλάβη, όπως μπαταρία, μίζα, αλλαγή ελαστικού, κλπ.

2) Θραύση κρυστάλλων: Η κάλυψη αυτή αναφέρεται στο πιθανό σπάσιμο ή το ράγισμα των κρυστάλλων του αυτοκινήτου σου, εκτός από τα φανάρια και τους καθρέπτες, που προκαλείται από οποιαδήποτε αιτία. Είναι μια προαιρετική αλλά απαραίτητη κάλυψη καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ (Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος), είναι η δεύτερη πιο κοινή κατηγορία ζημιάς μετά την αστική ευθύνη.

Το κόστος επισκευής ή αντικατάστασης κρυστάλλων δεν είναι αμελητέο και εξαρτάται κυρίως από το αν θέλεις να βάλεις γνήσια κρύσταλλα ή όχι. Το μέσο κόστος κυμαίνεται μεταξύ 250-450 ευρώ ανάλογα τη μάρκα και τον τύπο του αυτοκινήτου. Βλέπουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να έχεις κάλυψη για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς θα γλιτώσεις σημαντικό κόστος σε περίπτωση ατυχήματος.

3) Φυσικές Καταστροφές: Την κάλυψη αυτή την χρειάζεσαι ακόμη κι αν σου φαίνεται περιττή. Αρκεί κανείς να παρατηρήσει τα καιρικά φαινόμενα,που είναι πολύ πιο έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ως επακόλουθο της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της συχνότητας αυτών των φαινομένων, αυξάνονται και οι ζημιές που δημιουργούνται σε περιουσίες (οχήματα, κατοικίες), δρόμους κτλ. Στην Ελλάδα, το κόστος των ζημιών αυτών αγγίζει τα 307,9€ εκατ. (για το διάστημα 1993-2018) για αίτια όπως βροχοπτώσεις, δασικές πυρκαγιές και σεισμούς, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ.

Πώς μπορώ να μεγιστοποιήσω την αξία του προγράμματος ασφάλειας αυτοκινήτου;

Τα ασφάλιστρα που πληρώνεις για την ασφάλεια του αυτοκινήτου δεν μένουν σταθερά. Κάθε χρόνο μεταβάλλονται γιατί ο καθορισμός της τιμής τους εξαρτάται από παράγοντες όπως η αύξηση της κίνησης των οχημάτων, που με τη σειρά της οδηγεί και σε αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή κρίση ενέργειας έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ. Έτσι, αυτό που θα περίμενε κανείς θα ήταν να αυξηθούν αντίστοιχα και οι τιμές των ασφαλίστρων. Ωστόσο, ο έντονος ανταγωνισμός κυρίως αλλά και μέχρι στιγμής τα καλά αποτελέσματα του περασμένου χρόνου έχουν φέρει μικρές μόνο ανατιμήσεις πολύ κάτω του πληθωρισμού.

Ταυτόχρονα η ακρίβεια στην αγορά ενέργειας έχει παγώσει λίγο την ζήτηση με αποτέλεσμα να παγώσουν αρκετά και οι τιμές στα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου.

Είναι όμως αναπόφευκτο, διαβάζοντας τα πρώιμα σημάδια της αγοράς, να μην ακολουθήσει σε αυξήσεις και η ασφαλιστική αγορά του αυτοκινήτου καθώς έχουν ανέβει σημαντικά και οι ζημιές αλλά κυρίως και τα κόστη αυτών.

Κάνε ετήσιο συμβόλαιο ασφάλισης

Όπως είδαμε, οι οικονομικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν άμεσα όσα γνωρίζεις ως δεδομένα. Έτσι, σε μια εύκολα μεταβαλλόμενη εποχή, είναι σημαντικό να έχεις στο νου σου ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Για τον λόγο αυτό, μπορείς να επιλέξεις ένα ετήσιο συμβόλαιο, αντί ενός τριμήνου ή εξαμήνου.

Η μεγαλύτερη περίοδος ισχύος του μπορεί να σου προσφέρει παραπάνω σιγουριά και σταθερότητα, καθώς η ετήσια ασφάλιση σε καλύπτει για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το οποίο θα ήταν επιρρεπές σε ενδεχόμενες αλλαγές της αγοράς.

Επιπλέον, το ετήσιο συμβόλαιο είναι μία win-win κατάσταση καθώς και η ασφαλιστική έχει λιγότερα διαχειριστικά έξοδα. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλές ασφαλιστικές εταιρίες πριμοδοτούν την αγορά ετήσιου πακέτου με σημαντικές εκπτώσεις.

Προγραμματίζοντας για το μέλλον, μιλώντας με τον ασφαλιστικό σου πράκτορα και συνδυάζοντας προσφορές και εκπτώσεις, μπορείς να αξιοποιήσεις στο έπακρο την απαραίτητη ασφάλεια αυτοκινήτου. Έτσι θα έχεις κάλυψη και σιγουριά για κάθε απρόοπτο και θα μπορείς να απολαύσεις καλύτερη διαχείριση και οργάνωση του οικογενειακού σου προϋπολογισμού.