Παρά τις όποιες δυσκολίες μπορεί να υπάρχουν στην πορεία προς μια βιώσιμη κινητικότητα, χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν αυτοί που στρέφονται σε υβριδικά – ηλεκτρικά οχήματα. Κατ’ επέκταση και σε λύσεις ασφάλισης για τις νέες ανάγκες στην «πράσινη» αυτοκίνηση.
Το 2021 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την ηλεκτροκίνηση και την αυτοκινητοβιομηχανία γενικότερα, καθώς τα οχήματα ταξινομήθηκαν με βάση τα νέα αυστηρά πρότυπα και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οδηγία ρύπων Euro 7.
Προκύπτει πως τον Μάρτιο του 2021 οι οδηγοί ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων που αναζήτησαν τιμές για ασφάλεια αυτοκινήτου αυξήθηκαν κατά 500% σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2021.
Ο νόμος 4758/2020 που τέθηκε σε ισχύ από 1.1.2021 και ορίζει πως τα τέλη κυκλοφορίας θα ταξινομούνται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο) φαίνεται πως έγινε αισθητά αντιληπτός από το κοινό τον Νοέμβριο του 2021.
Συγκεκριμένα όταν άνοιξε η πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ στις 20 Νοεμβρίου 2021, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως οι οδηγοί ηλεκτρικών και υβριδικών που αναζήτησαν τιμές για ασφάλεια αυτοκινήτου αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε επίπεδο εξαμήνου, στο δεύτερο μισό του 2021 η αύξηση σε σχέση με το πρώτο μισό αγγίζει το 72%.
Τι ασφαλιστικό πακέτο προτιμούν οι οδηγοί ηλεκτρικών και υβριδικών
Τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα έχουν αρκετά μεγαλύτερο κόστος κτήσης από τον μέσο όρο των οχημάτων που κυκλοφορούν στην χώρα μας. Επιπλέον, λόγω της προηγμένης τεχνολογίας σε μπαταρία και άλλα εξαρτήματα, τα ανταλλακτικά αυτών των οχημάτων είναι αρκετά ακριβά.
Ως αποτέλεσμα, όταν έρχεται η ώρα της επιλογής ασφάλισης, οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν υπόψη τα στοιχεία αυτά για την επιλογή ασφάλισης.
Η πλειοψηφία των κατόχων ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, ποσοστό 82%, επιλέγει τα πιο πλήρη ασφαλιστικά πακέτα.
30% αύξηση της επιδότησης στον δεύτερο κύκλο του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»
Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
Το νέο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ για το 2022, περιλαμβάνει αυξημένες επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και δικύκλων ενώ θεσπίζονται κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, τρίτεκνους και – για πρώτη φορά – για νέους έως 29 ετών. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιά.
Ο δεύτερος κύκλος του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.12.2021 και οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 31.12.2023.
Οι σημαντικότερες διατάξεις του νέου προγράμματος είναι οι εξής:
- Για τα φυσικά πρόσωπα, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό σε 8.000 ευρώ από 6.000 ευρώ που ίσχυε στον προηγούμενο κύκλο.
- Η απόσυρση του παλιού οχήματος επιβραβεύεται με 1.000 ευρώ, ενώ η αγορά του έξυπνου οικιακού φορτιστή με 500 ευρώ.
- Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα Άτομα με Αναπηρία, που δικαιούνται επιπλέον 1.000 ευρώ, για τις οικογένειες που έχουν τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα, οι οποίες θα δικαιούνται 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο, έναντι των συνολικά 1.000 ευρώ που προβλεπόταν στο παρελθόν, αλλά και για τους νέους έως 29 ετών οι οποίοι θα λαμβάνουν επιπλέον 1.000 ευρώ.
- Για τα φυσικά πρόσωπα, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως και L7e αυξάνεται από 20% σε 40% και το μέγιστο ποσό επιδότησης από 800 ευρώ σε 3.000 ευρώ. Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται τα επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά εμπορευμάτων ή/και επιβατών καθώς και τα μικροαυτοκίνητα. Ειδικά για νέους έως 29 ετών προβλέπεται η προσαύξηση της ενίσχυσης κατά 1.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών μικροαυτοκινήτων.
- Το ποσοστό επιδότησης για τα ηλεκτρικά δίκυκλα L1e έως L4e παραμένει στο 20% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα είναι 800 ευρώ. Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται τα ελαφρά ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα με κυβισμό μικρότερο των 50 cc καθώς και τα αντίστοιχα οχήματα μεγαλύτερου κυβισμού.
- Ειδικά για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων του συνόλου της κατηγορίας L θα επιδοτείται προαιρετικά ως μέρος του βασικού εξοπλισμού του οχήματος η αγορά δεύτερης μπαταρίας με ποσό 300 ευρώ.
- Το ποσοστό επιδότησης για τα ηλεκτρικά ποδήλατα παραμένει στο 40% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα είναι 800 ευρώ.
- Για τις εταιρείες, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα ανέλθει σε 8.000 ευρώ ανά όχημα.
- Ο αριθμός των οχημάτων για τον οποίο μια εταιρεία δικαιούται επιδότηση δεν θα περιορίζεται πλέον αριθμητικά, σε αντίθεση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος που υπήρχε το όριο των 3 ή 6 οχημάτων (σε περίπτωση νησιωτικών Δήμων).
- Οι εταιρείες θα μπορούν πλέον να επιδοτούνται και για την αγορά και εγκατάσταση έξυπνων φορτιστών, με τον όρο ότι αυτοί θα εξυπηρετούν αμιγώς τους σκοπούς της εταιρείας και δεν θα χρησιμοποιούνται για εμπορική εκμετάλλευση.
- Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα στις εταιρείες να αποσύρουν ίσο αριθμό οχημάτων με αυτόν που αντιστοιχεί στα οχήματα για τα οποία αιτούνται επιδότησης, με το ποσό ανά όχημα να είναι 1.000 ευρώ.
- Εταιρείες ταχυμεταφορών, διανομών και τουριστικές εταιρείες θα μπορούν να επιδοτηθούν πλέον και για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.
- Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GR–Eco Islands, ειδική μέριμνα λαμβάνεται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα νησιά, καθώς η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ενισχύεται με επιπλέον 4.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο σε όλα τα νησιά της χώρας.
- Ενισχύονται επίσης οι εταιρείες αντιπροσώπων, εμπόρων και εισαγωγέων αυτοκινήτων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων επίδειξης (test drive) με ποσοστό επιδότησης 30% και μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο.
- Σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, δεν θα υπάρχει πλέον η υποχρέωση εξαγοράς του οχήματος στη λήξη της περιόδου χρονομίσθωσης. Με τον τρόπο αυτόν διευκολύνεται η αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων εταιρικών στόλων.
Πηγή: Insuranceworld