Ασφαλιστικά νέα, χρήσιμες συμβουλές και διάφορα ενδιαφέροντα.

Ασφάλιση αυτοκινήτου και η εμπορική του αξία!

Κατά καιρούς η ασφάλιση ενός οχήματος σε μία αξία που δεν αντιστοιχεί στην εμπορική αξία του οχήματος κατά την περίοδο που υπάρχει ασφαλιστικό γεγονός, δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις πελατών / ασφαλιστικής. Σε κάθε περίπτωση ο ενδιάμεσος είναι ο ασφαλιστής που προσπαθεί να συγκεράσει – όσο μπορεί – τις διαφορές!

Για το λόγο αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε μερικές βασικές αρχές ώστε να μειώνονται οι προστριβές στην περίπτωση αποζημιώσεων.

1. ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Στην περίπτωση που αγοράζουμε καινούριο αυτοκίνητο από έμπορο ή αντιπροσωπεία να δηλώνουμε το ακριβές μοντέλο και όχι το γενικό διότι αυτό καμία φορά οδηγεί σε λανθασμένη καταχώρηση και αξιολόγηση της πραγματικής αξίας του οχήματος.

Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι το τιμολόγιο αγοράς που ξεκαθαρίζει απολύτως τα πράγματα. Στην περίπτωση που έχουμε προσθέσει αξεσουάρ που δεν συνοδεύουν το επίσημο μοντέλο πρέπει να τα δηλώσουμε και να τα προσθέσουμε στην αξία του αυτοκινήτου (πάντα με απόδειξη αγοράς ή τιμολόγιο).

2. ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο πιο δύσκολα καθώς ο καθένας έχει μία αξία στο μυαλό του για το “δικό του” αυτοκίνητο και πολλές φορές δεν συμβαδίζει με την εμπορική αξία της αγοράς.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, όταν λέμε εμπορική αξία του αυτοκινήτου ουσιαστικά εννοούμε την τιμή που θα «έπιανε» το αυτοκίνητο μας αν το πουλάγαμε την ίδια χρονική περίοδο που κάναμε την ασφάλιση του. Η τιμή αυτή δεν είναι «αντικειμενική», δηλαδή δεν βγαίνει από κάποια μαθηματική φόρμουλα αλλά εκτιμάται βάσει των αγγελιών για μεταχειρισμένα οχήματα ίδιου μοντέλου με το δικό μας.

Σήμερα οι περισσότερες εταιρίες χρησιμοποιούν ειδικές βάσεις δεδομένων πολύ ενημερωμένες που δίνουν μία καλή προσέγγιση του εύρους της εμπορικής αξίας ενός οχήματος την κάθε χρονική περίοδο.

Χαμηλό ασφάλιστρο
Η πιο οικονομική ασφάλεια για το αυτοκίνητό σας

Όπως και να είναι τα πράγματα καινούριο ή μεταχειρισμένο καλό είναι σε κάθε ετήσια ανανέωση να γίνεται και μία αναπροσαρμογή της αξίας του αυτοκίνητου μας ώστε να μην πληρώνουμε περιττά χρήματα για μία αξία που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα της στιγμής. Προσοχή θέλει όμως να μην βρεθούμε υπασφαλισμένοι γιατί σε αυτήν την περίπτωση η κάθε αποζημίωση που δικαιούμαστε από το συμβόλαιό μας θα είναι μειωμένη κατά το ποσοστό της υπασφάλισης, δηλαδή του κλάσματος της αξίας ασφάλισης προς την εμπορική αξία του οχήματος.

Σε κάθε περίπτωση ο ασφαλιστής σας είναι ο πιο κατάλληλος να σας υποδείξει ένα εύρος τιμών για την ασφάλιση του αυτοκινήτου σας χρησιμοποιώντας και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες αγοροπωλησιών αυτοκινήτου αλλά και σε συνεννόηση με τις επίσημες αντιπροσωπίες.

Φωκίων Σταυρόπουλος

frontis Insurance Agents