Αλλαγές προωθούνται στο φόρο ακινήτων για το 2015

Αλλαγές στα μέτρα των μεγάλων ιδιοκτητών προωθεί η κυβέρνηση για το φόρο ακινήτων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει νέο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την Τρίτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

PCT_0417b
H πρόταση της κυβέρνησης προνοεί την περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη μείωση του βάρους για τους μεγαλοϊδιοκτήτες. Ακόμη οι κλίμακες για τον υπολογισμό της φορολογίας είναι ισοπεδωτικές, ενώ δεν έχει μειωθεί ο στόχος για την είσπραξη 120 εκ. ευρώ (σ.σ.: 100 εκ. ευρώ από το φόρο ακινήτων και 20 εκ. ευρώ από το δημοτικό τέλος).


Η πιο σημαντική, όμως, αλλαγή την οποία επιφέρει το νομοσχέδιο είναι η ενοποίηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας και του τέλους το οποίο επιβάλλουν οι Αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με τον τρόπο αυτό όλα τα έσοδα θα καταλήγουν πλέον στα κρατικά ταμεία, ενώ μικρό μέρος από αυτά θα διανέμεται στη συνέχεια στις Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για το σκοπό αυτό -όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα μας πηγή με εμπλοκή στην ετοιμασία του νομοσχεδίου- έχει συμπεριληφθεί πρόνοια όσον αφορά τη φόρμουλα για τη διανομή του ποσού, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

-χρυσάφι-νοσοκομειακό
Το νομοσχέδιο δεν έχει τύχει διαβούλευσης με τις Αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες είναι αντίθετες με την ανάληψη της είσπραξης του δημοτικού τέλους από την κυβέρνηση.
ο επικεφαλής του Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΑΚΕΛ, Σταύρος Γερολατσίτης, τόνισε ότι τυχόν ανάληψη της είσπραξης του δημοτικού τέλους ακίνητης ιδιοκτησίας από την κυβέρνηση θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα συγκεντρωτισμού. Αυτό, συμπλήρωσε, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις Αρχές της ευρωπαϊκής χάρτας για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Στ. Γερολατσίτης εισηγήθηκε όπως σε περίπτωση ενοποίησης του φόρου ακινήτων με το δημοτικό τέλος, το ποσό να το εισπράττουν οι Αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντί η κυβέρνηση, όπως συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων, το οποίο αποτελεί προϊόν διαβούλευσης με την Τρόικα, περιλαμβάνει και πρόνοια για επανεκτίμηση της αξίας των ακινήτων σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία και καθορίζει.

ask_frontis (1)