Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου. Εξασφάλισε τη σύνταξη σου

Pension-Problems-524807

Ταράζεσαι, ανησυχείς και μπαίνεις σε διάφορα sites και αρχίζεις να το ψάχνεις. Ακούς τον Υπουργό να μασάει τα λόγια του, διαβάζεις και το πόρισμα της επιτροπής σοφών. Δεν βγάζεις νόημα. Μπερδεύεσαι ακόμα πιο πολύ και σκας. Σκέφτεσαι από μέσα σου… Μα καλά αυτό είναι το κράτος το οποίο εγγυάται το μέλλον μου; Σε αυτό το κράτος έχω εναποθέσει τις ελπίδες μου για ένα καλύτερο αύριο;

Απελπίζεσαι. Έχεις καταλάβει ότι πλέον το κράτος δεν μπορεί να σε υποστηρίξει. Μόνος σου πρέπει να φροντίσεις για το μέλλον σου.

Πεισμώνεις. Δεν θες να το παραδεχθείς. Νιώθεις αδικημένος και με το δίκιο σου. Σαν να σε πρόδωσε ο καλύτερός σου φίλος. Πρέπει όμως να αναλάβεις δράση. Δεν νοείται να αφήσεις το μέλλον σου στην τύχη. Δουλεύεις σήμερα για να εξασφαλίσεις το αύριο. Για να φτάσει η μέρα που θα συνταξιοδοτηθείς και θα σε επιβραβεύσουν για τους κόπους μιας ζωής. Τελικά όμως κανείς δεν θα σε επιβραβεύσει. Ούτε καν το κράτος που σου καθόταν στο σβέρκο καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας.

Τι θα κάνεις λοιπόν; Πρέπει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Πρέπει να εξασφαλίσεις τη σύνταξή σου. Πρέπει να υιοθετήσεις τις αρχές της αποταμίευσης.

Συνταξη1

Αποταμιεύω σημαίνει προλαμβάνω. Όπως το λέγαν και οι παλιότεροι… «φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά». Είναι τρόπος ζωής που δεν τον μαθαίνεις από τη μια μέρα στην άλλη. Θέλει να είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου, πρέπει να μπορείς να ξεχωρίζεις τις ανάγκες σου από τις επιθυμίες.

Ποιος θα σε βοηθήσει όμως να καταλάβεις τις αρχές της αποταμίευσης; Ποιος έχει τη γνώση να σε συμβουλέψει για το πού πρέπει να «επενδύσεις» τα χρήματά σου έτσι ώστε στα 67 σου να έχεις το λιγότερο μια αξιοπρεπή σύνταξη;

Ποιος θα σε βοηθήσει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου; 

Μπορεί να μη σου αρέσει σαν ιδέα – γιατί τόσα χρόνια άκουγες το όνομά του και άλλαζες πεζοδρόμιο – αλλά η απάντηση στο πρόβλημά σου είναι μία. Ο Ασφαλιστικός σου Σύμβουλος. Ο Άνθρωπος που έχει τις γνώσεις, την εμπειρία και το κυριότερο τη διάθεση να κάτσει μαζί σου και να συζητήσει τις ανάγκες σου. Να σου κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις για να εντοπίσει τι είναι αυτό που πραγματικά θες, να σου παρουσιάσει τις επιλογές σου και εν τέλει να σου προτείνει στην Ασφαλιστική εταιρεία που θα σου εγγυηθεί το μέλλον σου. Την Ασφαλιστική εταιρεία που από τη στιγμή που την επιλέγεις σου εξασφαλίζει το μέλλον σου. Σου εγγυάται σε αντίθεση με το κράτος ότι τα λεφτά που της δίνεις τώρα – από το υστέρημά σου – θα σου γυρίσουν και με το παραπάνω. Και φυσικά δεν μένει στα λόγια. Υπάρχουν συμβόλαια, υπάρχουν προϋποθέσεις – δεσμεύσεις (μπες στα site των Ασφαλιστικών εταιρειών – έχουν τις υποδομές να σου πουν πόσο θα σου κοστίσει εκ των προτέρων).

png

Υπογράφεις μια συμφωνία στην οποία αν είσαι τυπικός, τότε το αντίκρισμα είναι μεγάλο. Πρέπει να αποκτήσεις μια σχέση εμπιστοσύνης και με τον Ασφαλιστή σου αλλά και με την Ασφαλιστική σου. Πρέπει να βάλεις στην οικογένειά σου τον επαγγελματία σύμβουλο των οικονομικών σου. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου. Αν είσαι σε κάτι καλός μείνε εκεί. Κάνε καλά τη δουλειά σου και άσε τους ειδικούς να αναλάβουν τα οικονομικά σου. Όχι δεν θα σου κοστίσει. Έρχεται πακέτο μαζί με το συμβόλαιο που θα κάνεις στην εταιρεία. Ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος γίνεται ο άνθρωπός σου.

Το μέλλον είναι πλέον και επίσημα στα χέρια σου. Μην ψάχνεις πια για εγγυήσεις στο Δημόσιο. Δεν θα τις βρεις. Άρχισε να ψάχνεις για εναλλακτικές από σήμερα. Μπορείς και να προλάβεις τις εξελίξεις. Γι’ αυτό μην αργείς. Εξασφάλισε τη σύνταξή σου!

Αναδημοσίευση από insurance daily του Νίκου Μωράκη