Αντικειμενικές αξίες: Ποιες αλλαγές έρχονται στα ακίνητα

Τα πάνω – κάτω έρχονται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Πριν καλά καλά οι νέες αντικειμενικές αξίες εφαρμοστούν καθολικά στη φορολογία, πέραν δηλαδή της χρήσης τους για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, έρχονται αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές το 2019 και το 2020, ώστε να ολοκληρωθεί η εναρμόνιση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος το υπουργείο Οικονομικών προσέλαβε ιδιώτες εκτιμητές  ώστε να προσδιορίσουν τις τιμές «ζώνης» σε όλη των χώρα. Οι εκτιμητές σε δυο μήνες έδωσαν τιμές για 10.000 περιοχές.

Το υπουργείο Οικονομικών έλαβε την απόφαση να μονιμοποιήσει το ρόλο τους στον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Από εδώ και στο εξής, ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών ακινήτων θα ανατίθεται στους ειδικούς εκτιμητές που έχουν πιστοποιηθεί στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών και οι οποίοι θα έχουν τα απαραίτητα κριτήρια.

Οι ίδιοι θα δεσμεύονται από τον σχετικό Κώδικα Δεοντολογίας του υπουργείου Οικονομικών και τα επιλέγονται ύστερα από δημόσια πρόσκληση με διαφανείς διαδικασίες.

Η συνέχεια στο in.gr