Αναγέννηση του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού με τη χρήση βλαστικών κυττάρων

eye
Την αναγέννηση του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού πέτυχαν αμερικανοί επιστήμονες με την χρήση βλαστικών κυττάρων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Nature. Η επιτυχημένη πειραματική τεχνική ενδεχομένως στο μέλλον να δώσει λύσεις σε προβλήματα όρασης μετά από τραυματισμό ή εγκαύματα.

Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Βλαστικών Κυττάρων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Θεραπευτηρίου Οφθαλμών και Ώτων της Μασαχουσέτης και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρκους Φρανκ, κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν επιτυχώς ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε τυφλά ποντίκια και να αποκαταστήσουν την λειτουργία των κερατοειδών χιτώνων των ματιών τους, με αποτέλεσμα την βελτίωση της όρασης των πειραματόζωων.Όπως είναι γνωστό, προκειμένου να διατηρείται η οπτική οξύτητα του ματιού, ο οργανισμός διαθέτει μια φυσική διαδικασία επιδιόρθωσης και ανανέωσης του κερατοειδούς χιτώνα. Μια ομάδα βλαστοκυττάρων επιτελεί αυτό το έργο και μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι η καταστροφή τους λόγω αυτοάνοσης πάθησης, εξωτερικής μόλυνσης ή τραυματισμού, αποτελεί βασική παράμετρο απώλειας της όρασης.Μέχρι σήμερα είχε αποδειχθεί πάρα πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και να απομονωθούν αυτά τα βλαστικά κύτταρα. Τώρα, για πρώτη φορά, όχι μόνο αυτό κατέστη εφικτό (με τη βοήθεια ενός μορίου-δείκτη, της πρωτεΐνης ΑΒCB5), αλλά επιπλέον αξιοποιήθηκαν αυτά τα κύτταρα για να αναγεννηθεί ένας κατεστραμμένος κερατοειδής.

Σύμφωνα με τον Δρ Φρανκ, το επόμενο βήμα θα είναι να εξελιχτεί η τεχνική, έτσι ώστε να αποτελέσει μια θεραπεία για τους ανθρώπους, κάτι πάντως, που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, έως ότου γίνουν και οι αναγκαίες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

 

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, health.in.gr

Κάνε τώρα το καλύτερο δώρο σε εσένα και την οικογένειά σου. Μόνο με 50€ / το χρόνο μπορείς να αποκτήσεις κι εσύ την υπηρεσία υγείας που ξεχωρίζει

Ενημερώσου εδώ.