«Φέσι» περίπου 1 δις ευρώ από τις ασφαλιστικές που έκλεισαν

Περίπου 1 δισ ευρώ έχουν αφήσει χρέος οι ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν κλείσει ή ανακλήθηκε η άδειά τους από το παρελθόν ως τις μέρες μας.

Σύμφωνα με την λίστα οφειλετών του δημοσίου ανω των 150.000 ευρώ που δημοσιοποίησε η Α.Α.Δ.Ε, φαίνεται ότι την πρωτιά έχει η Εγνατία Ασφαλιστική με χρέος 280εκ. και η ΑΣΠΙΣ με χρέος 180εκ ευρώ αθροιστικά από τις δύο εταιρίες ΖΩΗΣ & ΖΗΜΙΩΝ

Η κατάταξη των εταιριών αυτών ανά οφειλή φαίνεται παρακάτω:

Αν και τα χρέη των ασφαλιστικών είναι πενιχρά μπροστά στο συνολικό χρέος προς το δημόσιο (105 δις), είναι φανερό ότι η μη είσπραξή τους δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο εύκολο είναι κάποιος να επιχειρήσει στην ασφαλιστική αγορά και να δημιουργήσει χρέη τα οποία ξέρει ότι δεν θα πληρώσει ποτέ.

Ειδικότερα δε σήμερα που είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης προς τις ασφαλιστικές, καθώς θα κληθούν να υποστηρίξουν συνολικά το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό της Ελλάδος ως πυλώνας του ανακεφαλαιοποιητικού συστήματος που σχεδιάζεται, πρέπει να μπουν οι βάσεις ώστε να μην είναι δυνατόν να δημιουργούνται χρέη που θα διαταράσσουν την ισορροπία του συστήματος και τελικά θα καταλήγουν στο δημόσιο να τα καλύψει. Δηλαδή πάλι εμείς οι φορολογούμενοι!.

Φωκίων Σταυρόπουλος