Πρόστιμα και ποινές που ισχύουν για ανασφάλιστα αυτοκίνητα

glow2Έχετε ανασφάλιστο αυτοκίνητο. Πρέπει να το ξανά σκεφθείτε αν πρέπει να συνεχίσετε να το κινείται ανασφάλιστο ή να το αποσύρεται καταθέτοντας τις πινακίδες κυκλοφορίας, εφόσον σκοπεύετε να μην το ασφαλίσετε .

Πέρα από τα πρόστιμα και τις ποινές που επιβάλλονται πλέον και μέσω διασταυρώσεων, η κυκλοφορία με ανασφάλιστο όχημα μπορεί να σας βάλει σε μεγάλες προσωπικές και οικονομικές περιπέτειες σε περίπτωση που εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε και ο εκπρόσωπος των ασφαλιστικών εταιριών οι σχετικές διασταυρώσεις μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών και του υπουργείου οικονομικών έχουν εντοπίσει 730.000 αυτοκίνητα με πινακίδες κυκλοφορίας αλλά χωρίς ασφάλιση.

Δείτε τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία :

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ που θα εντοπιστούν από την διασταύρωση να έχουν στην κατοχή τους όχημα το οποίο είναι ανασφάλιστο, θα λαμβάνουν ειδοποιητήριο από την ΓΓΠΣ με το οποίο θα καλούνται να προχωρήσουν στην ασφάλισή του εντός 8 ημερών, καταβάλλοντας υποχρεωτικά παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 250 ευρώ.10703575_715464118531978_8828105920162923889_n

Προκειμένου να προχωρήσουν στην ασφάλιση οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων που θα λάβουν το παραπάνω ειδοποιητήριο, θα πρέπει να το προσκομίσουν μαζί με το παράβολο των 250 ευρώ, στην ασφαλιστική εταιρία της επιλογής τους, για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων δεν προβούν στις παραπάνω ενέργειες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστέλλει τα στοιχεία τους στο Αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους για την επιβολή κυρώσεων.Κυρώσεις Το πρόστιμο για ανασφάλιστα δίκυκλα θα ανέρχεται στα 250 ευρώ, για επιβατικά αυτοκίνητα στα 500 ευρώ και για φορτηγά στα 1.000 ευρώ.

Φθηνό ασφάλιστρο
Η πιο φθηνή ασφάλεια για το αυτοκίνητό σας

Παράλληλα με το πρόστιμο, θα επιβάλλεται αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος για 10 ημέρες. Αν ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα αφαιρούνται την ίδια στιγμή από τις Αρχές οι πινακίδες του οχήματος καθώς και η άδεια κυκλοφορίας του για 2 χρόνια. Σε περίπτωση υποτροπής το παραπάνω διάστημα γίνεται 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά το χρονικό διάστημα που προβλέπεται, θα πρέπει να προσκομιστεί στις Αστυνομικές αρχές το σήμα ασφάλισης του οχήματος.

Πηγή:  Asfalisinet.gr